L'ús d'biochar, un tipus de carbó vegetal, pot servir per reduir les emissions d'òxid nitrós, gas d'efecte hivernacle, i per aprofitar millor els fertilitzants. Investigadors del CSIC estudien el seu ús i han demostrat la seva efectivitat.
Contacto / Contacte / Contact :
Delegación del CSIC Cataluña. Egipcíaques, 15. 08001 Barcelona. 934 42 65 76 -
R+D CSIC es una publicación de la Vice-presidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) para dar a conocer la investigación y la oferta tecnológica de los centros de investigación del CSIC.
Se editó en 1992 por primera vez, en formato papel, como un suplemento de cuatro páginas de la revista Tecno 2000 de Innovación tecnológica y, posteriormente, de forma independiente, hasta el año 1999. En el año 2001 pasó a tener formato digital y bilingüe. Desde el año 2011 se empezaron a incorporar contenidos en inglés.
Quiénes hemos hecho y hacemos R+D CSIC
A lo largo del tiempo, muchas personas han contribuido a la elaboración de este boletín.
Mercè Fernandez Via, Sabela Rey Cao, Lydia Gallego (Unidad de Comunicación, Delegación del CSIC en Cataluña)
Laura Valls, Paula Talero, Ana Yeste (Cultura Científica, Delegación del CSIC en Cataluña)
Yolanda Hernando (Transferencia de Conocimiento, Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura-CSIC)
Carmen Guerrero, M. Ángeles Alastuey (Comunicación, Delegación del CSIC en Valencia)
Ana May (ICMAB-CSIC)
Ana Sotres (CID-CSIC)
Alicia Arroyo (IDAEA-CSIC)
Jordi Cortes (Instituto de Ciencias de la Tierra "Jaume Amera", actualmente GEO3BCN)
Lara Expósito (GEO3BCN)
Lydia Gallego (CSIC Cataluña)
Mireia Ayats (CSIC Cataluña)
Con la colaboración de:
Marius Palmer-Brown
José Navarro (varro.es)
Y el apoyo de los técnicos de Vicepresidencia Adjunta de Innovación y Transferencia del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Para más información:
Consultas relacionadas con las ofertas tecnológicas publicadas deben dirigirse al contacto citado al final de cada artículo. Si no hubiera un contacto, pueden dirigirse a
Agrasys, una spin-off del CSIC, ha presentat Tritordeum, un nou cereal que té l'acreditació d'espècie conreada natural i que arriba ara al mercat. Després de 30 anys de millora, el Tritordeum és un cereal amb bones característiques nutritives i agronòmiques (alta resistència a la sequera i les altes temperatures).
Als carrers de Barcelona investigadors del CSIC estudien, en el projecte AIRUSE, l'ús de l'acetat de calci i magnesi per reduir les emissions de partícules contaminants, que tenen importants efectes negatius sobre la salut.
AFORO és una de les més importants bases d’otòlits (estructures internes de la oïda dels peixos). Ara, en un treball interdisciplinari, han entrat en una nova fase, AFORO3D, tot incorporant models virtuals en 3D dels otòlits i obrint la porta a un ventall de possibilitats fins fa poc impossibles.
S'ha inaugurat el nou Laboratori d'Investigació Atmosfèrica de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), centre dirigit pel professor d'investigació Joan Grimalt, i que se situa a la seu del Centre d'Investigació i Desenvolupament (CID).
El CSIC i la Universitat de Màlaga han patentat un procediment per a la síntesi del polièster de polialeurat, un material que mimetitza la cutina, macromolècula que forma la cutícula vegetal de fulles, fruits i pètals de les plantes. El material, que es pot obtenir a partir de residus orgànics de la indústria de verdura i plantes, es pot usar per a envasos d'aliments o principis actius.
Científics, pimes i consumidors es reuniran en Innovacciones 360 º, un cicle de "networkings", per buscar un envàs alimentari adaptat a les necessitats del mercat.
El CSIC ha desenvolupat i patentat un procediment per extreure els compostos antioxidants de la pellofa del cafè, residu que s'obté després del torrat d'aquest. Els extractes obtinguts tenen altes quantitats de compostos bioactius, com àcid clorogènic i cafeïna, i tenen aplicacions a la cosmètica, alimentació i salut. Es busquen socis industrials interessats en el desenvolupament i la comercialització de la tecnologia.