01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

En marxa el nou Laboratori Conjunt CSIC-ALBA per a optimitzar bateries, superconductors i catàlisi cap a la transició energètica

Aquesta nova infraestructura representa un avenç important en el foment de la innovació en energies verdes entre grups de recerca i la indústria. El laboratori ja és operatiu i obert a projectes d’investigadors del CSIC i d’altres usuaris de l’ALBA.

JEMCA, microscopia electrònica per avançar en la investigació en biologia estructural i nous materials

És una instal·lació pionera que acull dos microscopis electrònics d'alta gamma: un per resoldre l'estructura de grans complexos de proteïnes i àcids nucleics i l'altre per estudiar materials a escala atòmica. Creat gràcies a l'acció conjunta de diverses institucions de recerca, el CSIC entre elles, s'ubica al Sincrotró ALBA (Cerdanyola, Barcelona) i és obert a tota la comunitat científica.

El servei Soft de l'ICMAB aconsegueix el Certificat de Qualitat ISO 9001:2015

L'acreditació garanteix que es compleixen uns estàndards de qualitat en el servei prestat, i marca l’objectiu de continuar la seva millora i extensió en futurs serveis. El laboratori de caracterització i preparació de nano i biomaterials (Soft) està dirigit pel grup Nanomol de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC i del CIBER-BBN.

Un microscopi permet mesurar de forma precisa les propietats piezoelèctriques dels materials

Un dispositiu tècnic inventat per investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) permet mesurar la piezoelectricitat de forma directa. El nou microscopi permet una caracterització més precisa dels materials piezoelèctrics, millorant les prediccions relatives a la seva activitat en dispositius reals.

L'Institut Eduardo Torroja aconsegueix una nova acreditació ENAC

El Laboratori d'Instal·lacions de l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja del CSIC ha obtingut una nova acreditació ENAC (Entitat Nacional d'Acreditació) sobre assaig i calibratge de materials de construcció.

Nanoquim: materials avançats a escala nanomètrica

Els laboratoris de la Plataforma Nanoquim, a l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC, estan especialitzats en la preparació de materials nanoestructurats. Aquí es poden obtenir nanopartícules, nanofils, nanorecobriments o acoblaments moleculars per diferents processos químics.

Jornada Nanoquim: servei per crear materials nanoestructurats

El proper 27 de juny, l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona celebra la Jornada Nanoquim. Es donaran a conèixer els serveis científics i tècnics d'aquesta Sala Blanca amb capacitat per crear materials estructurats a escala de nanòmetres.

Transformant el CO2 en un recurs

A Matgas, agrupació d'interès econòmic creat per l'empresa Carburos Metálicos, el grup Air Products, el CSIC i la UAB, s'investiga per convertir les emissions de CO2 en un recurs. Aquest gas, un dels principals causants de l'efecte hivernacle, té aplicacions en el tractament d'aigües, en l'alimentació, en l'obtenció de plàstics o de materials d'alt valor afegit.

Nano-hamburguesas electrónicas

Una imagen obtenida en el Centro Nacional de Microelectrónica del CSIC obtiene el primer premio de fotografia del congreso internacional Micro-Nano Engineering 2008. La imagen corresponde a unas nanoestructuras, más pequeñas que un cabello humano, y con una inesperada apariencia.