24052025
Darrera actualització: 21/05/2025 15:05

Featured

Per què les paneroles han conservat un gen triplicat durant 350 milions d'anys?

Per què de vegades hi ha gens duplicats o triplicats en un organisme? Què pot ensenyar-nos això sobre l’evolució i sobre la nostra biologia? Les paneroles tenen en el seu genoma fins a tres còpies d’un mateix gen. Tenen la mateixa funció? Per què l’han conservat? 

Un projecte desenvoluparà un kit per al diagnòstic de Pseudomones aeruginosa

El Quorum Sensing (QS) és el mecanisme de comunicació química entre bacteris. Els investigadors desxifren com és aquest llenguatge químic, per desenvolupar eines com aquest kit de diagnòstic que farà un grup de l’IQAC-CSIC, gràcies a un ajut del premi d’emprenedoria EBTon CSIC. 

Desenvolupen una eina terapèutica genòmica per evitar la proliferació del virus SARS-CoV-2

Una investigació liderada per IQAC-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) ha desenvolupat una nova eina terapèutica que inhibeix la proliferació del virus SARS-CoV-2, causant de la COVID-19. Aquesta eina genòmica que pot servir per atacar altres malalties víriques que encara no tenen tractament i és un exemple del potencial terapèutic dels oligonucleòtids.

Una investigació identifica el paper d'una proteïna cel·lular a la remissió de la fibrosi hepàtica

La fibrosi (creixement excessiu de teixit connectiu fibrós cicatritzat) contribueix al 45% de les morts als països occidentals i actualment no té tractament específic. El treball liderat per un equip de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC identifica el paper de la proteïna catepsina D en la degradació i remissió del teixit fibròtic, el que obre possibles noves vies de tractament que s'hi basen.

Una plataforma per impulsar els oligonucleòtids modificats terapèutics

Són una de les eines farmacològiques més prometedores, dissenyades a mida per a malalties com l'Alzheimer, diferents tipus de càncer o l'esclerosi múltiple. Un projecte multicèntric, amb participació del CSIC, persegueix crear la plataforma XNA-HUB per dissenyar noves molècules terapèutiques basades en àcids nucleics modificats, tot emprant tècniques de supercomputació i models predictius d'Intel·ligència Artificial.

Desenvolupen un nou antiinflamatori no esteroidal i regulador immunitari que pot substituir els corticoides

Creat per un equip liderat pel CSIC i la UPV, és capaç d'inhibir la tempesta de citocines associada a la inflamació greu conservant la immunitat innata. És un derivat sintètic de l'andrografòlid, el principi actiu de la planta andrographis (Andrographis paniculata). Pot ser útil també en el tractament de l'artritis reumatoide, la malaltia de Crohn, la inflamació pulmonar i la malaltia del fetge gras.

Desenvolupen un dispositiu per identificar ràpidament quins microorganismes hi ha en una mostra ambiental

El dispositiu, testat a l'Antàrtida, optimitza la recollida eficaç de mostres i en permet l'anàlisi in situ. L'avenç ha estat possible en combinar tecnologies que inclouen l'ús d'un equipament portàtil per obtenir i analitzar seqüències d'ADN i un programari d'anàlisi propi, que ha estat patentat. Aquest desenvolupament pot tenir a més aplicacions a l'àmbit clínic i a la indústria.

Cèl·lules mare modificades genèticament per impulsar la immunoteràpia contra el càncer

El CSIC, el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i l’Idibell signen un acord per investigar l’obtenció de cèl·lules CAR-NK, més fàcils de produir que les CAR-T que es fan servir amb èxit en immunoteràpia. Assajarà l’edició de cèl·lules mare mitjançant dues tecnologies patentades pel CSIC. Contempla crear un banc de cèl·lules CAR-NK antitumorals d’ús immediat.

Nou mètode per detectar virus d’ARN com el SARS-CoV-2

Aquesta metodologia innovadora és efectiva, resulta més ràpida que la prova PCR i obre noves opcions per detectar virus com ara el SARS-CoV-2, el virus de la grip A (H1N1) o el virus sincicial respiratori (VSR), un patogen que afecta nounats i que exigeix un atent diagnòstic diferencial.