01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Featured

Esculls artificials que imiten els naturals per lluitar contra la pèrdua de biodiversitat

El projecte SEAREG està desenvolupant una metodologia estàndard que permeti impulsar el creixement de macroalgues en substrats artificials amb algues del gènere Cystoseira, ”sembrant-les” en estructures que imiten els esculls naturals. 

Viatge subterrani al Geoparc Orígens per entendre l’impacte del canvi climàtic a través de les perles de caverna

Geociències Barcelona està estudiant com l’augment de les temperatures i les sequeres en el Pirineu Català poden alterar l’equilibri hidrogeològic de coves, cavernes i grutes. Per fer-ho, analitzaran les perles de caverna, unes formacions calcàries que han estat, fins la data, pràcticament inexplorades. És una recerca exploratòria d’un patrimoni natural pràcticament desconegut.

Featured

Un projecte avalua l'impacte climàtic de les preses i en quins casos és millor (o no) eliminar-les

El projecte Undammed estudia l'impacte que té l'eliminació de preses i dics sobre les xarxes fluvials i els ecosistemes. Aquestes estructures poden ser una font d'emissions de metà amb un impacte climàtic significatiu. En els darrers anys, Europa ha iniciat una estratègia de restauració de cursos fluvials eliminant aquestes preses, especialment les de no més de 10 metres d'alçada. Però encara se sap molt poc sobre els efectes al cicle del carboni de la xarxa fluvial una vegada eliminat l'obstacle.

Miguel Angel Mateo: “Protegir el 30% del nostre planeta permetria que les agressions a la resta puguin reparar-se”

S’ha creat el primer grup espanyol d’experts ecosistemes de carboni blau (G3ECA), amb l’objectiu de protegir la vegetació litoral aquàtica. El carboni blau fa referència al CO2 que és capturat pels ecosistemes costaners, bàsicament prats marins, manglars i aiguamolls. Encara que cobreixen menys del 2% de la superfície del mar, enterren fins al 50% del carboni marí als seus sediments i el poden retenir durant mil·lennis. Parlem amb Miguel Ángel Mateo, investigador del CSIC al Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) i coordinador del G3ECA juntament amb Fernando Brun (Universidad de Cadiz).

Laura Recasens: “Abans que una espècie desaparegui, la seva pesca haurà deixat de ser rendible. Tot i així, s’ha d’actuar”

Laura Recasens és investigadora del grup de recerca Ecologia i Conservació dels Recursos Marins Vius de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), un grup que té com a objectiu proporcionar una base científica per a l’ús sostenible i la conservació dels recursos marins vius i els seus hàbitats.

LIFE Spot demostra la viabilitat d'un nou tractament de baix cost per desnitrificar aigües subterrànies

Ha finalitzat el projecte LIFE Spot, dedicat a desenvolupar solucions innovadores per desnitrificar aigües subterrànies. Entre els resultats destaca una combinació de tecnologies de baix cost, microalgues i suro que permet eliminar de l'aigua fins al 99% dels nitrats i el 73% dels pesticides. Aquesta solució podria beneficiar uns 20 milions de persones que viuen a zones rurals europees.

Renaturalitzar territoris: elaboren la primera guia amb claus per reduir els conflictes morals

Un equip d’experts ha elaborat la primera guia que identifica els reptes morals que es plantegen en el camí de retornar la vida salvatge a un territori i aporta reflexions per assenyalar les oportunitats i minimitzar els conflictes que se’n poden derivar.

Els bacteris en ambients rics en nutrients redueixen els seus gens (i per què saber això ajuda en biomedicina i bioaplicacions)

Saber com s'adapten els bacteris al seu entorn obre línies prometedores en camps de biotecnologia, biomedicina o medi ambient. Un estudi del CEAB mostra que un ambient ric en nutrients afavoreix els bacteris que han perdut gens implicats en processos com l'autoproducció d'aminoàcids. Prescindir de gens els suposa un estalvi energètic i els dona avantatge en aquests contextos.

Bacteris i algues bioluminiscents per a la il·luminació de ciutats

El CRAG s'acaba d'embarcar a BioLumCity, un projecte singular que persegueix oferir una forma avançada de bioluminescència real amb bacteris i algues, amb aplicacions en arquitectura i disseny urbà.