Actualment, els electrolits més avançats de sistemes electroquímics d'emmagatzematge d'energia estan basats en sals de vanadi. Però el vanadi és un material car i escàs. Un equip del CSIC ha desenvolupat un nou electròlit basat en sals de ferro amb els additius necessaris perquè la bateria funcioni de manera eficaç i amb un alt voltatge.
Un equip de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Carboni (INCAR) del CSIC ha desenvolupat un mètode per obtenir grafè a partir del carbó de coc. El mètode evita la fase de grafitització, utilitza la via química i baixes temperatures. És un procés sostenible i efectiu que aprofita un subproducte de la indústria petroquímica.
Un equip de l'ICMAB-CSIC ha desenvolupat i patentat un dispositiu d'il·luminació amb un espectre conformat a mida, variant la intensitat i el rang de colors, depenent de l'aplicació particular on es faci servir. Permet, a més, la caracterització completa de materials i dispositius optoelectrònics amb un sol aparell. Guanyador del premi EmErgEnt, el dispositiu accelerarà el desenvolupament d'infinitat de tecnologies fotovoltaiques. Ara busquen socis industrials.
Equips del CSIC han desenvolupat una metodologia per revaloritzar escòries d'acer inoxidable de les acereries i convertir-lo en material adsorbent per a tractament d'efluents i aigües residuals industrials o per a la purificació de contaminants de l'aire.
Un nou fotocatalitzador permet eliminar la quasi totalitat dels contaminants orgànics presents a l’aigua utilitzant llum solar com a font d’activació. Desenvolupat pel CSIC, la Universitat Autònoma de Madrid i la Universitat de Castilla-la Mancha, està disponible actualment per a socis industrials interessats en el seu desenvolupament i comercialització.
Un equip del CSIC a l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) ha desenvolupat un procediment per preparar aerogels hidrofòbics, basats en biopolímers, d'una manera senzilla i ràpida. El material resultant té bones propietats mecàniques i és resistent a la humitat. L'equip busca ara empreses interessades en la llicència de la patent.
Científiques del CSIC han desenvolupat un procés per obtenir àrids lleugers vitris a partir de residus de vidre i de residus de la indústria. La seva implementació és una aposta clara per l’economia circular. El mètode s'ha patentat i està disponible per implementar-lo a la industria.
Investigadors de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) han desenvolupat dues tecnologies làser innovadores que permeten fabricar elèctrodes híbrids de nanocarboni per obtenir supercondensadors d'elevada potència. Aquests últims no només carreguen i descarreguen energia elèctrica ràpidament, sinó que emmagatzemen més energia que els utilitzats habitualment.
Investigadors del CSIC i de l'ICN2 han desenvolupat un nou polímer amb un rang d'absorció òptica elevat i una conversió fototèrmica excel·lent (transforma en calor un 85% de la llum absorbida). Té aplicacions en el camp de l’energia i es pot fixar tant sobre superfícies planes com corbes.
- Desenvolupen un mètode per obtenir nanoestructures amb geometries fins ara impossibles
- Tecnologia ecològica per produir imants permanents de ferrita d'estronci
- Investigadors del CSIC obtenen un nanomaterial que elimina el coronavirus i és aplicable en màscares i teixits
- Polímer amb memòria de forma que respon a dos estímuls
- Estructures 3D de carbó porós sostenibles per a múltiples aplicacions