El CSIC ha desenvolupat un imant permanent d'elevat camp coercitiu mitjançant un procés de sinterització amb partícules de ferrita magnètica i un dissolvent orgànic. És una alternativa als imants basats en terres rares en aplicacions que requereixen una alta temperatura de treball.
Microestructura refinada de ceràmiques de ferrita d'estronci amb propietats magnètiques augmentades.Els imants permanents són materials crucials ja que permeten emmagatzemar, subministrar i convertir energia elèctrica en energia mecànica i viceversa. Els imants més competitius són els que estan fets de terres rares. No obstant això, la crisi associada a aquestes matèries primeres ha posat en relleu la importància de trobar imants alternatius.
Avantatges d'una nova tecnologia per imants permanents
Un equip de l'Institut de Ceràmica i Vidre (ICV-CSIC), liderat pels investigadors José Francisco Fernández Lozano i Adrián Quesada Michelena, ha desenvolupat un imant permanent basat en l’ús de ferrites i obtingut amb un procés de sinterització en el qual les partícules magnètiques es compacten mitjançant la utilització d'un dissolvent orgànic. El procés de mescla és senzill i econòmic.
Aquesta tecnologia permet fabricar imants sinteritzats de ferrita utilitzant temperatures al voltant d'un 10% més baixes de l’habitual, el que portaria aparellat un estalvi energètic d'aproximadament 7 000 milions de quilowatts-hora.
Principals aplicacions
Les principals aplicacions s'emmarquen dins del sector de la generació i emmagatzematge d'energia renovable (per exemple, aerogeneradors i volants d'inèrcia) i el sector de l'automoció, en particular els imants per alternadors i motors per a vehicles elèctrics o híbrids. El producte desenvolupat és una alternativa als imants de terres rares per a moltes aplicacions que requereixen una alta temperatura de treball. Actualment, s’oferta la llicència d'aquesta patent.
Contacte:
Marisa Carrascoso Arranz
Gestor de Transferencia del Conocimiento
Unidad de Comercialización y Contratos
Tel.: (+34) 91 568 15 33