Actualment, els electrolits més avançats de sistemes electroquímics d'emmagatzematge d'energia estan basats en sals de vanadi. Però el vanadi és un material car i escàs. Un equip del CSIC ha desenvolupat un nou electròlit basat en sals de ferro amb els additius necessaris perquè la bateria funcioni de manera eficaç i amb un alt voltatge.
Aquesta nova infraestructura representa un avenç important en el foment de la innovació en energies verdes entre grups de recerca i la indústria. El laboratori ja és operatiu i obert a projectes d’investigadors del CSIC i d’altres usuaris de l’ALBA.
La captura i l'emmagatzematge de CO₂ de l'aire és una de les estratègies per reduir els gasos d'efecte d'hivernacle. En la cerca de solucions innovadores per mitigar la crisi climàtica, LightNET Carbon Capture ha col·laborat amb l'empresa SACYR en la validació d'una solució que permet fixar CO₂ en superfícies. La tecnologia aplicada es basa en una patent de cotitularitat CSIC i ICN2.
Un equip de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Carboni (INCAR) del CSIC ha desenvolupat un mètode per obtenir grafè a partir del carbó de coc. El mètode evita la fase de grafitització, utilitza la via química i baixes temperatures. És un procés sostenible i efectiu que aprofita un subproducte de la indústria petroquímica.
Un equip liderat per investigadores de ICMAB-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) ha dissenyat un nou compost molecular basat en el gadolini, que obre noves fronteres a la refrigeració magnètica. És d'especial interès en l'àmbit del magnetisme molecular i el disseny de dispositius amb aplicacions tecnològiques a la nanoescala.
Un equip de l'ICMAB-CSIC ha desenvolupat i patentat un dispositiu d'il·luminació amb un espectre conformat a mida, variant la intensitat i el rang de colors, depenent de l'aplicació particular on es faci servir. Permet, a més, la caracterització completa de materials i dispositius optoelectrònics amb un sol aparell. Guanyador del premi EmErgEnt, el dispositiu accelerarà el desenvolupament d'infinitat de tecnologies fotovoltaiques. Ara busquen socis industrials.
És una instal·lació pionera que acull dos microscopis electrònics d'alta gamma: un per resoldre l'estructura de grans complexos de proteïnes i àcids nucleics i l'altre per estudiar materials a escala atòmica. Creat gràcies a l'acció conjunta de diverses institucions de recerca, el CSIC entre elles, s'ubica al Sincrotró ALBA (Cerdanyola, Barcelona) i és obert a tota la comunitat científica.
Les tintes es basen en nano i micro partícules que canvien de color o fluorescència quan s'irradien amb llum infraroja. Són dinàmiques i adaptables, per la qual cosa es poden personalitzar i ajustar-ne l'efecte per produir diversos resultats. La solució permet combatre la falsificació de documents oficials, bitllets o productes de luxe, entre d'altres.
Un projecte de l’ICMAB explora un nou tipus d'indicadors de temps-temperatura basats en semiconductors orgànics per proporcionar senyals visuals de l'exposició no desitjada a temperatures elevades i verificar la cadena de fred. Estan especialment pensat per a productes farmacèutics, mèdics i de la indústria alimentària.
- Material adsorbent a partir d'escòries d'acer inoxidable per eliminar contaminants
- Fotocatalitzadors per depurar l'aigua utilitzant llum solar
- Nou projecte ERC per escalar la fabricació de tintes col·loidals per a cintes superconductores
- Un procediment senzill i ràpid per obtenir aerogels hidrofòbics
- Producció sostenible d’àrids lleugers vitris per a la construcció