01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Desenvolupen processos per recuperar els metalls valuosos de les bateries usades

Al CENIM treballen per recuperar i reutilitzar metalls clau de les bateries. Un dels seus procediments permet obtenir níquel, cobalt i liti amb rendiments i puresa molt elevats. Un altre procediment, també desenvolupat pel mateix equip, recupera el liti dels electròlits en forma de sals de manera més senzilla, amb una despesa energètica notablement menor i un menor impacte ambiental.

Featured

Innovació en la producció avançada de qubits semiconductors per a computació quàntica

Investigadors del CSIC a l'IMB-CNM han desenvolupat un nou mètode de fabricació de Qubits semiconductors mitjançant tecnologies basades en copolímers en bloc. El procés és més accessible i econòmic, mantenint els mateixos avantatges que altres Qubits que es fabriquen a un cost més elevat.

Ciberseguretat: un nou mètode combina llum i so per proporcionar identitats segures als xips

Un equip d’investigadors de l’Institut de Microelectrònica de Sevilla (IMSE-CNM) ha desenvolupat un mètode que dota d’identitat els dispositius digitals. Utilitza sistemes acústic-òptics i permet prevenir ciberatacs realitzats per la Intel·ligència Artificial i les tecnologies quàntiques.

Ecodissenyar bateries perquè s'adaptin al cicle de vida del producte

Seleccionar materials i tècniques de fabricació de baix impacte permet facilitar la gestió de les bateries al final de la vida útil. Un equip ha desenvolupat una metodologia per eco-dissenyar bateries, adaptar-les a la seva aplicació i millorar-ne el reciclatge. "Si alguna altra empresa vol eco-dissenyar una bateria o dispositiu pot acudir a nosaltres o intentar seguir la metodologia", apunten els científics.

Equip per al control de les canonades d'acer en servei

Al CENIM-CSIC han desenvolupat un sistema que permet avaluar in situ, de manera no destructiva, les soldadures longitudinals en canonades d'acer, realitzades mitjançant escalfament per inducció d'alta freqüència o per resistència, com les utilitzades en gasoductes i oleductes.

Desenvolupada una eina d’Intel·ligència artificial assequible per millorar la producció de les PIME

El CSIC i la Universitat Politècnica de Madrid han desenvolupat un programa que, mitjançant tècniques de ‘machine learning’, genera informació útil i recomanacions que permetin optimitzar els processos productius. El programa, de cost assequible, s'ha creat en el marc del projecte europeu KITT4SME perquè les pimes puguin accedir a aquest tipus d'eines.

Desenvolupen un sistema d'imatge ultrasònica 3D autoenfocada, en temps real i calibració automàtica

El CSIC ha desenvolupat un sistema per a l'avaluació no destructiva de components i materials, mitjançant ultrasons capaç d'obtenir, en temps real, imatges tridimensionals autoenfocades fins i tot si es tracta de materials compostos (composites) de geometria complexa. És especialment útil per a la inspecció de composites i té aplicació als àmbits de l'aeronàutica, l'automoció d'altes prestacions i similars.

Generació d´hidrogen per electròlisi de l´aigua amb baix consum energètic i alta eficiència

El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat un sistema d'electrohidròlisi per obtenir hidrogen amb una innovadora estructura dels elèctrodes. Permet maximitzar la reacció, reduint el voltatge necessari i el consum energètic de la reacció.

Test ràpid ultrasònic per avaluar l’eficàcia de las mascaretes

La pandèmia de la COVID19 ha disparat la demanda de mascaretes per a ús general, fet que ha augmentat la producció de mascaretes. El CSIC ha desenvolupat un test que pot assegurar de forma ràpida i eficient la qualitat del producte permetent un volum de fabricació que atengui la demanda creixent.