Un equip de l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (ICMM-CSIC) treballa en un mètode per descontaminar i recuperar compostos orgànics de medis aquosos industrials fent servir una xarxa MOF d'imidazolats (compostos derivats de l'imidazol) com a zeolites. Aquestes partícules són capaces d'autoorganitzar-se per formar membranes flotants. La tecnologia, amb sol·licitud de patent prioritària europea, està disponible per a demostració a nivell de laboratori.
Una investigació de l’Urban River Lab ha revelat una nova solució natural, de quilòmetre zero, per tractar les aigües residuals de cases aïllades o de petits nuclis urbans. L'Urban River Lab està format per professionals del Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), Naturalea Conservació, la Universitat de Barcelona i el Consorci Besòs-Tordera.
El Centro de Física de Materiales (CFM, CSIC-UPV/EHU) ha desenvolupat un material que pot netejar aigües i altres fluids contaminats per metalls pesants i compostos orgànics com els fàrmacs. Els assajos al laboratori mostren que el material atrapa contaminants amb eficiències properes al 100% en el cas dels metalls pesants, i superiors al 50% en el cas d'alguns compostos orgànics.
El Centro de Investigación Forestal de l'INIA-CSIC ha desenvolupat un mètode per augmentar la resistència a la compressió i la rigidesa del paper d'embalatge. Basat en la reutilització de residus ligno-cel·lulòsics, proporciona al paper major resistència amb menor quantitat de fibra, mantenint intactes les seves prestacions i generant menys residus. L'absència de sofre fa al paper reforçat adequat per a tot tipus d'usos, fins i tot els alimentaris. Actualment busquen empreses interessades en el desenvolupament de la tecnologia.
Poder preveure la capacitat de recuperació dels arbres després d'un incendi és essencial per a la presa de decisions. Un equip de científics ha desenvolupat un dispositiu que permet determinar la supervivència de teixits vius sota l'escorça dels arbres a partir de la resistència elèctrica.
Al Centre Nacional de Biotecnologia desenvolupen processos industrials amb empremta nul·la de CO2 mitjançant la construcció de soques recombinants de cianobacteris. Han obtingut una soca que a partir del CO2 produeix sacarosa de manera eficient, i que no necessita un ambient amb alta concentració de sal i estrès osmòtic, per la qual cosa el seu cultiu és més senzill. Ara treballen per transferir el mètode a la indústria.
Equips del CSIC han desenvolupat un sensor electroquímic d'un sol ús per detectar contaminants a l'aigua. No cal cap pretractament de la mostra i es pot analitzar l'aigua al moment i sobre el terreny. El sensor es pot connectar a un dispositiu portàtil, com el telèfon mòbil, i no cal cap tipus de formació específica per utilitzar-lo.
Els contaminants estrogènics dispersos en el medi ambient són una causa de preocupació creixent. Un nou biosensor permet detectar específicament els estrògens estradiol i estrona en mostres ambientals i sense necessitat de laboratoris especialitzats, de manera ràpida, eficaç i econòmica. La tecnologia està disponible per a la seva transferència a la indústria.
Científics del CSIC han desenvolupat biocatalitzadors que funcionen com a eines biotecnològiques per a la biodegradació aeròbica i anaeròbica d'o-ftalat (PA), contaminant orgànic persistent detectat en el medi ambient, i la seva bioconversió en polímers biodegradables de valor afegit. L'avenç consisteix en la generació de sequències genètiques ("cassetes genètics") recombinants i unes cèl·lules hostes bacterianes per contenir-los.
- Pellofa d’arròs transformada com a filtre per eliminar contaminants en l’aigua
- Desenvolupen un dispositiu biodegradable per a la pesca de tonyina
- Sistema automatitzat per al bio-monitoratge eficient de la qualitat de l'aigua
- Dispositiu per a la restauració de sòls i la creació de cobertes vegetals
- Material bionanohíbrid per a l'eliminació ràpida de contaminants orgànics