Poder preveure la capacitat de recuperació dels arbres després d'un incendi és essencial per a la presa de decisions. Un equip de científics ha desenvolupat un dispositiu que permet determinar la supervivència de teixits vius sota l'escorça dels arbres a partir de la resistència elèctrica.
Poder donar una estimació de si encara tenen prou teixit viu per tirar endavant té implicacions econòmiques d'alt impacte
Científics del Centro de Investigación Forestal (CIFOR), centre del Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (INIA) del CSIC, i de la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), han desenvolupat un dispositiu per determinar la supervivència de teixits vius sota l'escorça dels arbres després d'un incendi.
Després d'un incendi, l'aparença exterior cremada dels arbres no sempre permet veure si es conserven teixits vius a l'interior del tronc i les branques. Tot i això, poder donar una estimació de si encara tenen prou teixit viu per tirar endavant té implicacions econòmiques d'alt impacte, ja que permet preveure'n la recuperació, planificar i prioritzar les actuacions d'emergència, la saca de fusta cremada i la restauració posterior de la massa forestal.
Amb el dispositiu desenvolupat, s'introdueixen dos elèctrodes a l'interior de l'escorça de l'arbre per mesurar en continu la resistència elèctrica a tot l'espessor de l'escorça. El dispositiu detecta una resistència elèctrica molt alta a la capa exterior de l'escorça, ja que és un teixit mort amb molt baixa humitat. En canvi, la resistència elèctrica disminueix ràpidament a mesura que els elèctrodes arriben als teixits vius situats a l'interior, ja que aquests tenen un elevat contingut d'humitat, que té més conductivitat elèctrica.
Si el dispositiu no mostra canvis en la resistència al llarg del mesurament o aquests canvis impliquen resistències altes, es considera que no s'han detectat teixits vius i que, per tant, el teixit sota l'escorça és mort.
Per assegurar l'eficàcia de la mesura, el sistema disposa d'un ohmímetre amb un rang de mesura ampli, que assegura la detecció de senyal per a nivells d'humitat molt baixos.
Actualment no hi ha cap dispositiu específicament dissenyat per valorar la supervivència dels teixits vius dels arbres sota l'escorça mitjançant un mètode no destructiu i d'alta eficàcia. Aquest dispositiu ofereix una informació immediata, visual i que es pot emmagatzemar en un dispositiu electrònic per a la posterior anàlisi, i pot ser utilitzat en la presa de decisions en enginyeria forestal després d'incendis o focs prescrits.
Contacte:
Rosa Rodríguez Díaz
OTRI del INIA-CSIC
Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: 34 91 347 3965
Correo-e: