01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Featured

Una nova proteïna degradadora de gluten podria permetre un millor maneig de la celiaquia 

Una proteïna recombinant, desenvolupada per investigadors de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona del CSIC, degrada el gluten de manera més eficaç que les alternatives actuals. Degrada a l'estómac els pèptids tòxics abans que arribin a l'intestí, evitant així els símptomes característics de la celiaquia. D'administració oral, pot tenir aplicació com a agent o additiu alimentari, o com a complement alimentari per a una dieta baixa en gluten. 

Els investigadors han desenvolupat una proteïna recombinant que degrada de manera eficaç els pèptids immunogènics derivats del gluten d'aliments com el pa, evitant així que aquests pèptids arribin a l'intestí. Imatge: UnsplashEls investigadors han desenvolupat una proteïna recombinant que degrada de manera eficaç els pèptids immunogènics derivats del gluten d'aliments com el pa, evitant així que aquests pèptids arribin a l'intestí. Imatge: Unsplash


La malaltia celíaca és un trastorn autoimmune crònic que afecta persones amb sensibilitat al gluten alimentari. Està causada per pèptids del gluten parcialment degradats que quan creuen la paret de l'intestí prim, desencadenen una resposta autoimmune proinflamatòria greu.

Pèptids que arriben a l'intestí i poden resultar tòxics

Els cereals contenen diverses proteïnes riques en prolamines. Quan són digerides a l'estómac, es trenquen en altres proteïnes més petites (pèptids) que poden resultar tòxiques. Entre aquests pèptids, un dels més rellevants és el 33-mero, un fragment de l'alfa-gliadina, una prolamina del blat.

El pèptid 33-mer és capaç de resistir els àcids gàstrics de l'estómac i arribar a l'intestí prim, on travessa la mucosa intestinal. En el cas de persones celíaques, el 33-mero s'uneix amb especial facilitat a un receptor del sistema immunitari (l'antigen leucocitari humà), cosa que desencadena la resposta autoimmunitària i inflamatòria que acaba originant la sèrie de manifestacions característiques de la malaltia.

Els pacients amb celiaquia han de seguir una dieta estricta sense gluten de per vida. Tot i això, aquestes dietes no sempre garanteixen l'absència total de gluten i molts celíacs pateixen símptomes intestinals fins i tot seguint aquestes restriccions dietètiques. Tot plegat ha creat una demanda de tractaments eficaços.

A través d'assajos en un simulador gastrointestinal dinàmic, que imita l'intestí humà, s'ha confirmat que aquesta nova proteïna recombinant ofereix resultats significativament millors degradant la gliadina que altres enzims que degraden gluten

A partir dels estudis realitzats amb una proteïna natural, la neprosina, els investigadors han desenvolupat una proteïna recombinant que és fins i tot més eficaç que la molècula natural original en la degradació dels pèptids immunogènics del gluten a l'estómac. Experiments in vivo en un model murí han demostrat la seva eficàcia. També han obtingut l'estructura tridimensional, el mecanisme d'acció, així com la seva estabilitat tèrmica, el perfil de pH i el període de latència, entre d'altres.

Així mateix, han provat la proteïna en un simulador gastrointestinal dinàmic, que imita l'intestí humà, i han comparat la seva activitat amb altres enzims degradadors de gluten, on s'ha vist que aquesta proteïna recombinant ofereix resultats significativament millors degradant la gliadina.

En tots els assajos, la proteïna redueix dràsticament la quantitat de pèptids tòxics, roman estable i activa a l'ambient gàstric fortament àcid, i pot resistir els enzims digestius. Un altre avantatge és que és eficaç a dosis baixes quan es combina amb pepsina durant la digestió. 

Si bé no es pot parlar de cura ni de tractament, la proteïna permetria un millor maneig de la celiaquia ja que pot evitar o reduir la resposta inflamatòria en el cas d’ingestió de gluten, voluntària o accidental.  

Amb vista a assajos clinics a major escala, l'equip ha desenvolupat un sistema de producció recombinant eficient que permet produir grans quantitats de proteïna pura.

Contacte:

Xavier Gregori
Vicepresidencia de Innovación y Transferencia
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.