La captura i l'emmagatzematge de CO₂ de l'aire és una de les estratègies per reduir els gasos d'efecte d'hivernacle. En la cerca de solucions innovadores per mitigar la crisi climàtica, LightNET Carbon Capture ha col·laborat amb l'empresa SACYR en la validació d'una solució que permet fixar CO₂ en superfícies. La tecnologia aplicada es basa en una patent de cotitularitat CSIC i ICN2.
Les tintes es basen en nano i micro partícules que canvien de color o fluorescència quan s'irradien amb llum infraroja. Són dinàmiques i adaptables, per la qual cosa es poden personalitzar i ajustar-ne l'efecte per produir diversos resultats. La solució permet combatre la falsificació de documents oficials, bitllets o productes de luxe, entre d'altres.
Oxolutia és una empresa de base tecnològica participada per un grup de recerca de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) de reconegut prestigi internacional en superconductivitat, que és la propietat de resistència elèctrica nul·la de certs materials, millorant l'eficiència energètica.
Investigadors del CSIC ha patentat un procediment per estabilitzar i immobilitzar mercuri líquid integrant-lo dins d'un ciment polimèric de sofre molt estable. Es tracta d'una metodologia molt innovadora, que permet transformar aquest contaminant perillós en un material inert i molt resistent al trencament, i que portarà al mercat l'empresa Mayasa. El procediment també es pot aplicar a terres contaminades per mercuri, que suposen un considerable risc de contaminació.
Los científicos han desarrollado un sensor de masa que tiene una resolución inédita hasta la fecha. Detecta masas cercanas a un zeptogramo, la milésima parte de la millonésima de la millonésima de la millonésima de un gramo, y permitiría detectar la masa de proteínas con resolución atómica o monitorizar reacciones químicas y nucleares a nivel molecular.
Un investigador del CSIC ha resuelto la estructura de la aerinita, el pigmento azul por excelencia del románico catalán. El descubrimiento no sólo puede permitir en el futuro obtener las diferentes coloraciones de este pigmento de manera controlada en laboratorio y ayudar en el ámbito de la restauración artística, sino que pone fin al misterio que rodeaba a la aerinita.
En el ICMAB han desarrollado un limitador de corriente superconductor para proteger la red eléctrica en caso de cortocircuito. Mucho más rápido que los actuales interruptores de protección, es el primer prototipo en todo el mundo de una tecnología emergente que transformará la distribución eléctrica.