01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

La spin-off del CSIC i d l'ICN2 LightNET Carbon Capture finalitza amb èxit una prova pilot d'un morter que captura CO2

La captura i l'emmagatzematge de CO₂ de l'aire és una de les estratègies per reduir els gasos d'efecte d'hivernacle. En la cerca de solucions innovadores per mitigar la crisi climàtica, LightNET Carbon Capture ha col·laborat amb l'empresa SACYR en la validació d'una solució que permet fixar CO₂ en superfícies. La tecnologia aplicada es basa en una patent de cotitularitat CSIC i ICN2.

El morter es va aplicar a diverses façanes (una d'elles, a la imatge), en una prova pilot per avaluar la seva capacitat de segrestar CO2El morter es va aplicar a diverses façanes (una d'elles, a la imatge), en una prova pilot per avaluar la seva capacitat de segrestar CO2.

LightNet Carbon Capture és una empresa spin-off del CSIC –amb la imminent signatura de llicència de know-how– i de l'ICN2 que centra la seva activitat en la investigació de materials i solucions per a la captura, emmagatzematge i revaloració del CO2. Entre els seus productes figuren els CO2atings®, morters per a revestiments que han estat testats en un espai cedit per SACYR, concretament en estructures temporals d'una obra, no pertanyents a edificis en construcció però que simulen perfectament les condicions i l'entorn real d'una àrea de construcció.

En aquest petit experiment pilot es va avaluar la capacitat de captura de CO2 en funció de l'orientació de la façana. Per això, el CO2ating es va aplicar en quatre façanes diferents orientacions (nord, sud est i oest) i es van anar prenent mostres del material de forma periòdica durant un mes. Eugènia Riqué, responsable de Qualitat i Medi Ambient del SACYR a Catalunya, es va encarregar de la direcció general del pilot en curs. L'aplicació es va dur a terme amb el soci d'implementació Estucs Jobert i va ser dirigida pel gestor de projectes de LightNet Carbon Capture Pedro Pastor, del grup Advanced Electron Nanoscopy de l'ICN2, i el CSO de LightNET Amador Pérez, investigador de l'Institut de Microelectrònica del Barcelona (IMB-CNM) del CSIC.

L'innovador morter va demostrar ser una alternativa a altres morters amb avantatges notables. Entre elles, el fet que s'obté a partir de matèria primera abundant a la terra i és compatible amb altres materials de construcció com a ciment Portland, formigó o asfalts.

El material ha funcionat bé en les quatre façanes, amb una captura màxima de CO2 en la façana orientada al nord

El morter té un acabat estètic, sense esquerdes, i suporta la pluja i la humitat, fins i tot immediatament després de la seva aplicació. El morter fa una captura passiva de CO2 (és a dir, no requereix font d'energia), i ho fa de manera ràpida i eficient.

L'anàlisi de les mostres preses a les instal·lacions de SACYR va permetre concloure que el material havia funcionat bé a les 4 façanes, amb una captura màxima a la façana orientada al nord (fins a un 40% en pes davant d'un 30% a les altres orientacions). Aquesta zona estava menys exposada a la llum solar ia la calor i, per tant, era més humida. L'equip científic hipotetitza que aquesta humitat podria afavorir la captura de CO2 i programarà la realització de més proves pilot per tal de verificar aquesta hipòtesi.

Està previst que LightNet Carbon Capture continuï col·laborant amb el CSIC a través de l'investigador i emprenedor, Amador Pérez, associat a l'IMB-CNM-CSIC.