01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Featured

Desxifren com la cel·lulosa bacteriana promou la regeneració de teixits vegetals

Un equip de recerca ha descobert els mecanismes moleculars que expliquen com els pegats de cel·lulosa bacteriana estimulen la regeneració de ferides en plantes. El procés, expliquen, requereix activar simultàniament les vies de resposta hormonals i de defensa. La troballa té implicacions per a les pràctiques agrícoles.

Tres dècades de recerca en agrigenòmica

30 anys d'R+D CSIC

El cost de seqüenciar genomes costa un milió de vegades menys que fa una mica més de dues dècades. La dada impressiona. Si l'any 1998, la seqüenciació d'un tros de genoma únic de la planta Arabidopsis va ser una fita, ara les coses han canviat radicalment. Parlem amb alguns dels investigadors pioners en aquesta àrea.

Microsensors per monitorar els processos de fermentació i criança del vi

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) participa en un projecte per a millorar el monitoratge de fermentacions i criança de les explotacions vitivinícoles catalanes mitjançant sensors i xips. La sensorització dels cellers busca millorar els resultats econòmics de les explotacions i afrontar millor els efectes del canvi climàtic en les pròximes dècades.

Conèixer l'estructura dels virus per desenvolupar estratègies contra les malalties a les plantes

El virus del clapejat plomós i el del clapejat suau causen enormes pèrdues a les collites de batata, especialment a països d'Àfrica i Llatinoamèrica, on predomina aquest cultiu. Un equip del CRAG ha resolt part de l’estructura d’aquests virus. La investigació persegueix explicar la seva manera d'infecció i obrir noves estratègies per controlar-les.

Identifiquen compostos per al control de la xinxa americana, que causa grans pèrdues en la producció del pinyó

Ha finalitzat GoPinea, projecte per recuperar la producció del pinyó ibèric. Entre els seus resultats, un equip de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC ha identificat quatre compostos que podrien servir per al control de la xinxa americana, insecte invasor que està causant pèrdues importants a les collites de pinyó.

Un projecte rastrejarà les preferències de pol·linitzadors per seleccionar plantes més resistents

DARkWIN rastrejarà les preferències de borinots (que seran seguits per radiofreqüència) perquè serveixin de guia en la selecció natural i millora de plantes. Ho faran en un cultiu experimental, exposat a la calor i a la sequera, i amb tecnologia Internet de les coses vives (Living IoT).

Robòtica per ajudar en les tasques del camp

El Centre d'Automàtica i Robòtica, centre mixt del CSIC i la Universidad Politécnica de Madrid, ha desenvolupat un prototip de robot per ajudar a la verema del raïm. És un dels resultats del projecte H2020 FlexiGroBots, que compta amb la participació de vuit països europeus, i ha estat presentat al fòrum Transfiere.

La clau perquè l'arròs s'adapti al canvi climàtic pot estar en el seu ADN

Més d'un centenar d'experts internacionals i empreses es van reunir al 18è Simposi Internacional de Genòmica Funcional d'Arròs, centrat en l'impacte del canvi climàtic al cultiu d'aquest cereal. Els reptes del canvi climàtic, les possibilitats de les noves eines CRISPR d'edició gènica i el marc legislatiu europeu van centrar el debat.

Un projecte utilitzarà el làser per eliminar herbes dels cultius sense necessitat de pesticides

La iniciativa Welaser desenvoluparà un robot autònom amb visió intel·ligent per discriminar les males herbes i aplicar una font làser per matar-i impedir la seva propagació.