01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Un projecte utilitzarà el làser per eliminar herbes dels cultius sense necessitat de pesticides

La iniciativa Welaser desenvoluparà un robot autònom amb visió intel·ligent per discriminar les males herbes i aplicar una font làser per matar-i impedir la seva propagació.

Vehicle amb sistema de discriminació de males herbes. WelaserVehicle amb sistema de discriminació de males herbes. WelaserUn projecte coordinat per investigadors del CSIC farà servir el làser per eliminar les males herbes dels cultius i oferir així una alternativa sostenible a l'ús de productes químics com pesticides i plaguicides.

Es tracta del projecte denominat Welaser, finançat per la UE dins de el programa Horitzó 2020 i que compta amb un pressupost de 5,4 milions d'euros. El prototip consistirà en un vehicle o robot autònom amb un sistema de visió amb intel·ligència artificial que discriminarà les males herbes dels cultius. Després detectarà els seus meristemes (responsables del seu creixement) i se'ls aplicarà un làser d'alta potència per matar les plantes. Aquest prototip serà desenvolupat per un equip multidisciplinari coordinat per investigadors de Centre d'Automàtica i Robòtica, un centre mixt de el CSIC i la Universitat Politècnica de Madrid (CAR-CSIC-UPM).

"Aquesta tecnologia, donat que s’aplica directament sobre els meristemes i no empra pesticides ni plaguicides, proporciona una solució neta al problema de l'eliminació de males herbes i ajudarà a reduir significativament els productes químics en el medi ambient", explica Pablo González de Santos, científic del CSIC al CAR-CSIC-UPM i coordinador del projecte.

"Així es podrà augmentar la productivitat agrícola a mateix temps que s'aconsegueix més sostenibilitat ambiental i es millora la salut d'animals i éssers humans", afegeix. L'equip de González de Santos s'encarregarà de la coordinació intel·ligent de tots els subsistemes, incloent la generació d'emissions i la navegació autònoma de l'robot mòbil. El projecte Welaser està format per un consorci de 10 socis d'Espanya, Alemanya, Dinamarca, França, Polònia, Bèlgica, Itàlia i Holanda i se centrarà en cultius de blat i blat de moro, els més rellevants en el mercat europeu, i de remolatxa i pastanaga.

Les anomenades males herbes són plantes silvestres que creixen en els cultius agrícoles i es caracteritzen per la seva alta capacitat de dispersió, una gran persistència i per minvar el rendiment de les plantacions. Per eliminar-les, s’acostuma a emprar productes químics, però aquests deterioren les propietats del sòl i danyen els seus organismes beneficiosos. Acabar amb l'ús de plaguicides i pesticides és un objectiu clau de la Unió Europea (UE). El projecte Welaser proposa una alternativa sostenible i preveu comptar amb un prototip en 2023, que després haurà de ser comercialitzat.

A més del CSIC, en aquest projecte participen Agreenculture SaS (França), la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (Espanya), Futonics Laser (Alemanya), l'Institut per a l'Ecologia de les Àrees Industrials (Polònia), Laser Zentrum Hannover (Alemanya), la Universitat de Bolonya (Itàlia), la Universitat de Copenhaguen (Dinamarca), la Universitat de Gant (Bèlgica) i Vanden Born Projecten BV (Holanda).