Un equip de científics i estudiants de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), de l'empresa PAL Robotics i de l'associació AESS Estudiants s'han aliat per participar en la competició internacional Robocup@home. Amb el robot REEM han aconseguit la setena posició i obtenir, a més, un intercanvi de coneixements i experiència d'inestimable valor.
L’equip REEM@IRI a Robocup. A la imatge, a dalt, d’esquerra a dreta: Ricardo Tellez (líder de l’equip), David Lucas, David Martinez, Ruben, Gerard, Cecilio Angulo, REEM, Miguel, Albert i Sam. Davant: Yalim, Jona, Jordi, Andreu i Guillem Alenyà.Robocup 2013 reuneix cada any equips de tot el món per posar a prova els seus robots i les seves capacitats de programació. La competició reuneix diferents concursos: de robots futbolistes, robots de rescat, robots domèstics i una competició de nivell júnior, entre d'altres.
Un equip d'investigadors i estudiants Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), de l'empresa PAL Robotics i de l'associació AESS Estudiants, que agrupa estudiants de diferents centres de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s'han unit per participar, per primera vegada en Robocup. L'equip ha estat liderat per Ricardo Tellez, de l'empresa Pal Robotics, amb seu a Barcelona; Guillem Alenyà, investigador del CSIC a l'IRI, i Cecilio Angulo, investigador de la UPC. Encara que és la primera vegada que participen en la competició Robocup, no és la primera vegada que col·laboren aquestes entitats.
Amb el robot REEM han participat en el concurs de robots domèstics Robocup@home. Aquí, els robots concursants han de ser capaços de fer tasques rutinàries que es donen en la vida diària a nivell domèstic: moure’s per la casa, reconèixer i agafar objectes d'una taula, seguir a persones...
"A la universitat i a centres com l'IRI fan recerca d'alt nivell de forma lliure i creativa, sense un objectiu concret. A nosaltres ens interessa això i a ells els interessa posar en pràctica el seu coneixement amb un robot humanoide"
Guillem Alenyà, investigador del CSIC a l'IRI, explica que es tracta d'una experiència molt enriquidora. "Aquest tipus de robots humanoides, com el REEM de l'empresa Pal Robotics, són cars i és molt difícil accedir-hi. L'empresa ens ha finançat, ens ha permès treballar amb el robot i usar les seves instal.lacions fins i tot els caps de setmana, i ens ha ajudat en la programació del robot. Per als estudiants i els investigadors és una gran oportunitat". Per l'empresa, segueix Alenyà, "és interessant que un grup extern utilitzi i programi el seu robot per coses que ni tan sols ells mateixos havien imaginat. És una sinèrgia molt positiva".
Per la seva banda, Ricardo Tellez, de Pal Robotics, explica: "Nosaltres produïm robots de servei que de moment fan tasques senzilles. Aconseguir que aquests robots sàpiguen fer coses més complexes com planxar o netejar queda encara molt lluny. Desenvolupar aquestes habilitats en l'àmbit de l'empresa és molt costós, no disposem dels recursos ni del temps. En canvi, a la universitat i en centres com l'IRI fan recerca d'alt nivell de forma lliure i creativa, sense un objectiu concret. A nosaltres ens interessa això i a ells els interessa posar en pràctica el seu coneixement amb un robot humanoide".
REEM entrega el seu formulari d’inscripció per participar a la competicióEn aquesta transferència de coneixement, l'equip ha donat a REEM l'habilitat per manipular objectes no rígids (aquesta és, de fet, una línia d'investigació que es desenvolupa a IRI). Concretament, el robot ha estat programat perquè sigui capaç de recollir una jaqueta de les mans d'una persona, agafar-la pel lloc correcte (el coll) i penjar-la en un penja-robes.
També, els estudiants han programat REEM perquè sigui capaç de presentar-se davant una persona, aprendre el seu nom i memoritzar la cara, preguntar-li què vol beure, anar a la cuina, identificar sobre una taula la beguda que busca, agafar-la i portar-la fins la persona que l'ha demanada. Una altra habilitat nova que han donat a REEM és la capacitat de seguir una persona -fins ara, el robot només sabia seguir una ruta de les que ja tenia pre-traçades, actuant com a guia.
Són tasques que combinen moltes habilitats: reconeixement de rostres i de veu, reconeixement d'objectes sobre una taula i capacitat d'agafar-los, navegació en un entorn desconegut (moure’s per una sala plena de persones i objectes), manipulació d'objectes tous...
"I un aspecte positiu de la col•laboració, emfatitza Tellez, és que es dóna una transferència de coneixement a alguna cosa que ja existeix, un producte comercial com és aquest robot REEM".