01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

La spin-off LabsinLove desenvolupa estratègies per atacar els tumors cerebrals amb precisió

Un dels tumors cerebrals més agressius, el glioblastoma multiforme, continua sent un gran repte per la resistència a les teràpies convencionals i les altes taxes de recurrència. La spin-off LabsinLove, creada per l'ICMAB-CSIC i la Universitat de Granada, pretén revolucionar el seu tractament mitjançant la teràpia per captura de neutrons de bor (BNCT, per les sigles en anglès).

Arriba al mercat la vacuna desenvolupada pel CSIC i Zendal contra la leishmaniosi canina

La vacuna Neoleish, amb participació del Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC), pot prevenir la infecció i disminueix la presència del paràsit en més d'un 90%.

Noves patents de gels biomimètics per la pell, desenvolupades a l’IQAC-CSIC, són adquirides per Bicosome

Dues noves patents desenvolupades en l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del CSIC seran portades al mercat per l’empresa Bicosome. Aquestes noves tecnologies permeten preparar gels basats únicament en lípids i aigua, sense necessitat de polímers, tensioactius ni altres agents gelificants. Això beneficia la pell, especialment la sensible.

Una spin-off desenvoluparà un anticòs monoclonal per tractar malalties autoimmunes com la psoriasi

L'anticòs actua sobre el sistema immunitari per augmentar l'activitat antiinflamatòria i atenuar la inflamatòria. El desenvoluparà la companyia Inhibitec Anticuerpos, creada pels científics del CSIC i de la Universitat de Cantàbria que han creat la tecnologia.

Malles quirúrgiques de bio-nanocel·lulosa milloren la cirurgia d'hèrnies abdominals

Un grup de recerca de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) ha col·laborat amb B. Braun Surgical, fabricant líder en dispositius mèdics per al tractament de ferides internes, per a desenvolupar una malla biològica de nanocel·lulosa bacteriana. Els primers resultats d'un estudi in vivo en animals han donat lloc a resultats molt prometedors.

Desenvolupat un nanomedicament més eficaç pel tractament de la malaltia rara de Fabry

Es tracta d'un dels triomfs més importants del projecte europeu Smart4Fabry, que acaba ara després de quatre anys. Els resultats han estat possibles gràcies a la nanotecnologia i l'enfocament desenvolupat podria aplicar-se a altres fàrmacs en el futur. El nou medicament millora els tractaments actuals i ajuda a reduir els costos i a millorar la qualitat de vida dels pacients.

Test d'anticossos de Covid-19 amb una fiabilitat de gairebé el 100%

Ha arribat al mercat un nou test serològic d'anticossos de Covid-19 amb una fiabilitat propera a el 100%, desenvolupat pel CSIC en col·laboració amb els hospitals de La Princesa i La Paz, i produït per l'empresa biotecnològica espanyola Immunostep.

Un bacteri intestinal per tractar la depressió i l'ansietat

Investigadors del CSIC han patentat un bacteri intestinal (Christensenella minuta) amb aplicacions terapèutiques per tractar els trastorns de l'estat d'ànim, com la depressió i l'ansietat. La tecnologia, desenvolupada per un equip de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), ja ha estat llicenciada a LNC Therapeutics, empresa biotecnològica francesa especialitzada en la investigació i desenvolupament de medicaments en l'àrea del microbioma intestinal.

Desenvolupen el primer fàrmac per tractar de forma selectiva les cèl·lules metastàsiques

Un treball amb participació de l'IQAC-CSIC ha desenvolupat i assajat una molècula per tractar les metàstasis del càncer de còlon. Es tracta del primer fàrmac al món que bloqueja la disseminació metastàsica, la principal causa de mort en pacients oncològics. A més, l'estudi demostra que el fàrmac és menys tòxic pel que redueix els efectes adversos dels tractaments convencionals.