Un dels tumors cerebrals més agressius, el glioblastoma multiforme, continua sent un gran repte per la resistència a les teràpies convencionals i les altes taxes de recurrència. La spin-off LabsinLove, creada per l'ICMAB-CSIC i la Universitat de Granada, pretén revolucionar el seu tractament mitjançant la teràpia per captura de neutrons de bor (BNCT, per les sigles en anglès).
L'estudi, realitzat in vivo en ratolins, revela una reducció del tumor i una eliminació gairebé completa de la metàstasi produïda. El compost utilitza un pèptid, denominat MACTIDE, capaç de dirigir amb precisió els tractaments a les cèl·lules macròfagues mitjançant administració sistèmica i oral, sense acumulació al fetge. L'equip investigador ha presentat una sol·licitud de patent.
Per què de vegades hi ha gens duplicats o triplicats en un organisme? Què pot ensenyar-nos això sobre l’evolució i sobre la nostra biologia? Les paneroles tenen en el seu genoma fins a tres còpies d’un mateix gen. Tenen la mateixa funció? Per què l’han conservat?
El Quorum Sensing (QS) és el mecanisme de comunicació química entre bacteris. Els investigadors desxifren com és aquest llenguatge químic, per desenvolupar eines com aquest kit de diagnòstic que farà un grup de l’IQAC-CSIC, gràcies a un ajut del premi d’emprenedoria EBTon CSIC.
Una investigació liderada per IQAC-CSIC i la Universitat de Barcelona (UB) ha desenvolupat una nova eina terapèutica que inhibeix la proliferació del virus SARS-CoV-2, causant de la COVID-19. Aquesta eina genòmica que pot servir per atacar altres malalties víriques que encara no tenen tractament i és un exemple del potencial terapèutic dels oligonucleòtids.
La fibrosi (creixement excessiu de teixit connectiu fibrós cicatritzat) contribueix al 45% de les morts als països occidentals i actualment no té tractament específic. El treball liderat per un equip de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC identifica el paper de la proteïna catepsina D en la degradació i remissió del teixit fibròtic, el que obre possibles noves vies de tractament que s'hi basen.
Un equip de l’Institut de Neurociències d’Alacant ha desenvolupat i patentat un tractament per a trastorns socials, com l’ansietat o la introversió extrema. Es basa en l’ús d’hormones que genera el cervell de forma natural i que, tal com han descobert, poden regular la resposta conductual relacionades amb la interacció social.
Un equip de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC ha desenvolupat nanocàpsules de carboni que transporten compostos de liti enriquit, i que es poden aplicar a la Teràpia per Captura de Neutrons (NCT) per al tractament del càncer. Ara busquen socis industrials per seguir amb el desenvolupament, ja patentat.
La vacuna Neoleish, amb participació del Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC), pot prevenir la infecció i disminueix la presència del paràsit en més d'un 90%.
- Obtenció de cultius cel·lulars tridimensionals per ultrasons per a estudis in vitro
- Una plataforma per impulsar els oligonucleòtids modificats terapèutics
- Desenvolupen un nou antiinflamatori no esteroidal i regulador immunitari que pot substituir els corticoides
- Un biomaterial basat en la membrana d’ou per a regeneració ossia
- Desenvolupen un dispositiu per identificar ràpidament quins microorganismes hi ha en una mostra ambiental