El Quorum Sensing (QS) és el mecanisme de comunicació química entre bacteris. Els investigadors desxifren com és aquest llenguatge químic, per desenvolupar eines com aquest kit de diagnòstic que farà un grup de l’IQAC-CSIC, gràcies a un ajut del premi d’emprenedoria EBTon CSIC.
El kit consisteix en un prototip que possibilita detectar en 10 minuts infeccions bacterianes causades per Pseudomonas aeruginosa i, així, obtenir un diagnòstic del pacient més ràpid i precís.
El projecte d´un kit de diagnòstic d´infeccions causades per Pseudomonas aeruginosa ha guanyat el premi del programa d´emprenedoria EBTon CSIC, celebrat fa unes setmanes a l´Institut d´Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), a València.
El projecte liderat per la Prof. M.-Pilar Marco va ser presentat per Carla Ferrero, J.-Pablo Salvador i Francesc Bejarano, investigadors del grup Nanobiotecnologia per al Diagnòstic (Nb4D), de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC).
El kit consisteix en un prototip que possibilita detectar en 10 minuts infeccions bacterianes causades per Pseudomonas aeruginosa i, així, obtenir un diagnòstic del pacient més ràpid i precís.
"Hem desenvolupat una tecnologia basada en la detecció de molècules del Quorum Sensing per al diagnòstic ràpid d´infeccions bacterianes del tracte respiratori inferior", ha declarat Carla Ferrero. Pseudomones aeruginosa és un bacteri de gran prevalença en patologies com pneumònia, otitis o fibrosi quística.
Cada bacteri té el seu propi llenguatge
Quorum Sensing (QS) és el terme usat per referir-se al mecanisme de comunicació química entre bacteris i mitjançant el qual aquests regulen l'expressió dels seus gens per coordinar-se i sincronitzar-se i provocar així la infecció.
El QS controla també l'expressió de factors de virulència que poden incloure toxines, enzims destructius, adhesines i altres components que faciliten la invasió i la colonització de l'hoste. Els bacteris patògens només expressen els seus factors de virulència quan hi ha una densitat cel·lular prou alta (si hi ha prou “quorum”). A més, les característiques d'aquest mecanisme i les molècules secretades varien segons l'espècie bacteriana.
El QS promou, a més, la formació de biofilms (comunitats bacterianes adherides a superfícies), cosa que els confereixen una major resistència als antibiòtics. Un exemple clar és el de pacients amb fibrosi quística, on Pseudomonas aeruginosa es troba adherida al teixit pulmonar formant biofilms, fet que contribueix a la cronificació d'aquestes infeccions i en dificulta el tractament.
Els mètodes convencionals per detectar infeccions de P. aeruginosa poden portar diversos dies, un període massa llarg per a pacients crítics. En canvi, l'estratègia basada en el QS és una porta al diagnòstic ràpid i la comprensió dels processos infecciosos dels bacteris. Un millor diagnòstic i primerenc, ajuda a la utilització racional dels antibiòtics i així lluitar contra la resistència bacteriana.
EBTon CSIC és una iniciativa tipus ‘hackaton’ que cerca impulsar l'esperit emprenedor i fomentar la transferència del coneixement mitjançant la creació d'Empreses de Base Tecnològica. El 2024 es van presentar un total de 21 equips amb personal investigador del CSIC de totes les àrees de coneixement. Mitjançant aquest ajut, el grup vol avançar en el desenvolupament d'un kit que pugui arribar al mercat per detectar infeccions provocades per P. aeruginosa.