01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Desenvolupen processos per recuperar els metalls valuosos de les bateries usades

Al CENIM treballen per recuperar i reutilitzar metalls clau de les bateries. Un dels seus procediments permet obtenir níquel, cobalt i liti amb rendiments i puresa molt elevats. Un altre procediment, també desenvolupat pel mateix equip, recupera el liti dels electròlits en forma de sals de manera més senzilla, amb una despesa energètica notablement menor i un menor impacte ambiental.

Una empresa sorgida del CSIC desenvoluparà xips flexibles basats en carboni per al monitoratge de sensors

La spin-off FlexiiC té com a objectiu el disseny de solucions system-on-chip (SoC) aplicades a sistemes intel·ligents i Internet of Things, i reinventar el món de l'electrònica mitjançant una tecnologia orgànica i flexible revolucionària, que possibilitarà una nova generació de sensors i circuits processats amb tintes funcionals a baixes temperatures sobre substrats sostenibles. És un  èxit de la transferència tecnològica de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), orientat a solucionar els reptes socials de l'actualitat.

Featured

Innovació en la producció avançada de qubits semiconductors per a computació quàntica

Investigadors del CSIC a l'IMB-CNM han desenvolupat un nou mètode de fabricació de Qubits semiconductors mitjançant tecnologies basades en copolímers en bloc. El procés és més accessible i econòmic, mantenint els mateixos avantatges que altres Qubits que es fabriquen a un cost més elevat.

Featured

Desenvolupat un revolucionari exoesquelet infantil d'ús personal

Ha estat desenvolupat per Marsi Bionics, empresa de base tecnològica sorgida del CSIC, amb la col·laboració estreta de 15 investigadors del CSIC i 30 professionals sanitaris de quatre hospitals. El prototip, que està pendent del marcatge CE previ a la seva comercialització, es pot utilitzar tant al domicili com a exteriors, i permetrà la integració de nens afectació de marxa. Es comercialitzarà en propers mesos.

Ciberseguretat: un nou mètode combina llum i so per proporcionar identitats segures als xips

Un equip d’investigadors de l’Institut de Microelectrònica de Sevilla (IMSE-CNM) ha desenvolupat un mètode que dota d’identitat els dispositius digitals. Utilitza sistemes acústic-òptics i permet prevenir ciberatacs realitzats per la Intel·ligència Artificial i les tecnologies quàntiques.

Ecodissenyar bateries perquè s'adaptin al cicle de vida del producte

Seleccionar materials i tècniques de fabricació de baix impacte permet facilitar la gestió de les bateries al final de la vida útil. Un equip ha desenvolupat una metodologia per eco-dissenyar bateries, adaptar-les a la seva aplicació i millorar-ne el reciclatge. "Si alguna altra empresa vol eco-dissenyar una bateria o dispositiu pot acudir a nosaltres o intentar seguir la metodologia", apunten els científics.

Anna Laromaine: “Ens endinsem en el projecte NextGEM sense tenir una idea preconcebuda ni esbiaixada dels camps electromagnètics”

Anna Laromaine és investigadora del grup de Nanopartícules i Nanocompòsits  a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC). Actualment, aquest grup forma part de NextGEM, un projecte europeu que compta amb la participació de vint organitzacions de deu països, i que té per objectiu comprendre l’impacte dels camps electromagnètics en la freqüència del 5G.

Spirs: seguretat basada en hardware i assequible per a dispositius electrònics, IoT i portàtils

El projecte europeu Spirs està desenvolupant solucions basades en maquinari que augmentin la seguretat contra ciberatacs, que siguin assequibles per a petites i mitjanes empreses, i puguin incorporar-les als dispositius sense necessitat d'un increment excessiu del preu final. Es busca dotar de solucions d'alta seguretat fins i tot sistemes de recursos limitats, com els dispositius que formen l'ecosistema IoT (Internet de les Coses), que solen ser portàtils (wearables) i presenten fortes restriccions en mida i pes.

Equip per al control de les canonades d'acer en servei

Al CENIM-CSIC han desenvolupat un sistema que permet avaluar in situ, de manera no destructiva, les soldadures longitudinals en canonades d'acer, realitzades mitjançant escalfament per inducció d'alta freqüència o per resistència, com les utilitzades en gasoductes i oleductes.