L'estudi, realitzat in vivo en ratolins, revela una reducció del tumor i una eliminació gairebé completa de la metàstasi produïda. El compost utilitza un pèptid, denominat MACTIDE, capaç de dirigir amb precisió els tractaments a les cèl·lules macròfagues mitjançant administració sistèmica i oral, sense acumulació al fetge. L'equip investigador ha presentat una sol·licitud de patent.
Un equip de l’Institut de Neurociències d’Alacant ha desenvolupat i patentat un tractament per a trastorns socials, com l’ansietat o la introversió extrema. Es basa en l’ús d’hormones que genera el cervell de forma natural i que, tal com han descobert, poden regular la resposta conductual relacionades amb la interacció social.
Un equip de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) del CSIC ha desenvolupat nanocàpsules de carboni que transporten compostos de liti enriquit, i que es poden aplicar a la Teràpia per Captura de Neutrons (NCT) per al tractament del càncer. Ara busquen socis industrials per seguir amb el desenvolupament, ja patentat.
Un equip de l'ITEFI-CSIC ha desenvolupat un sistema d'ultrasons que permet obtenir aglomerats cel·lulars en forma d'esferes per a estudis in vitro. Permet obtenir cultius cel·lulars tridimensionals estables de forma senzilla i en pocs minuts.
Un treball multicèntric liderat pel CSIC ha desenvolupat un biomaterial basat en la membrana de l'ou, tot aprofitant les seves qualitats naturals per obtenir un material biohíbrid amb futures aplicacions en regeneració òssia guiada i recobriment pulpar.
El laboratori de bioinformàtica i genòmica funcional del càncer del Centre de Recerca del Càncer, centre mixt del CSIC i la Universitat de Salamanca (USAL), ha dissenyat un predictor de risc per a pacients amb càncer de mama mitjançant tècniques de machine learning. Permet identificar els gens associats a la supervivència i el risc dels pacients. La viabilitat d'incorporar aquest nou test a la clínica oncològica és alta, ja que el cost d'elaboració és similar a altres tècniques rutinàries.
El CSIC i la Universitat Miguel Hernández han desenvolupat un petit cistell per utilitzar en anàlisi de teixits in vitro, que permet fixar la mostra i el seu transport entre pouets sense danyar-la. Té una estructura optimitzada que permet el reemplaçament de la malla, l'aprofitament màxim de la superfície del pouet i un ús eficient dels productes reactius usats.
Al Centre de Biologia Molecular (CBM) del CSIC i la UAM, s'han desenvolupat anticossos que neutralitzen la proteïna SFRP1, que segons darrers estudis és un actor crucial en la patogènesi de la malaltia d'Alzheimer i una prometedora diana terapèutica. L’objectiu és obtenir un fàrmac que pugui endarrerir l’avenç de la malaltia. Ara busquen socis per escalar l'assaig per a ús clínic.
Un equip científic ha desenvolupat uns nous hidrogels que serveixen com a sistemes de cultiu 3D per a cèl·lules immunes i organoides. Permeten una taxa de creixement cel·lular més gran que els cultius tradicionals. Entre les seves aplicacions, l'equip se centra principalment en dues: creixement de cèl·lules per a immunoteràpies i obtenció de mini-òrgans per a assajos preclínics.
- Un biosensor basat en grafè permet la detecció ultrasensible del virus de l'hepatitis C
- Identifiquen tres biomarcadors epigenètics de càncer de tiroide que faciliten el diagnòstic
- Desenvolupen una composició farmacèutica per tractar el melanoma uveal
- Desenvolupen el primer aparell de ressonància magnètica portàtil
- FlyGear, dispositiu robotitzat per al monitoratge automàtic i precís d'insectes