Un equip de recerca ha descobert els mecanismes moleculars que expliquen com els pegats de cel·lulosa bacteriana estimulen la regeneració de ferides en plantes. El procés, expliquen, requereix activar simultàniament les vies de resposta hormonals i de defensa. La troballa té implicacions per a les pràctiques agrícoles.
Una proteïna recombinant, desenvolupada per investigadors de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona del CSIC, degrada el gluten de manera més eficaç que les alternatives actuals. Degrada a l'estómac els pèptids tòxics abans que arribin a l'intestí, evitant així els símptomes característics de la celiaquia. D'administració oral, pot tenir aplicació com a agent o additiu alimentari, o com a complement alimentari per a una dieta baixa en gluten.
L'ús estés de fertilitzants i pesticides per mantenir la producció agrícola té un important impacte mediambiental, cosa que fa necessari trobar alternatives més respectuoses amb el medi ambient. Una alternativa és potenciar l'ús de fongs micorrícics arbusculars. Aquests es troben a les arrels de les plantes, amb la qual estableixen una relació de simbiosi beneficiosa.
Cada vegada més, el mercat demana varietats vegetals resistents al canvi climàtic ia malalties, que siguin productives amb pocs agroquímics... També demana recuperar varietats autòctones, la conservació de les quals contribueix al manteniment de la biodiversitat. El CSIC a Galícia treballa per recuperar varietats d'interès.
30 anys d'R+D CSIC
El cost de seqüenciar genomes costa un milió de vegades menys que fa una mica més de dues dècades. La dada impressiona. Si l'any 1998, la seqüenciació d'un tros de genoma únic de la planta Arabidopsis va ser una fita, ara les coses han canviat radicalment. Parlem amb alguns dels investigadors pioners en aquesta àrea.
L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) participa en un projecte per a millorar el monitoratge de fermentacions i criança de les explotacions vitivinícoles catalanes mitjançant sensors i xips. La sensorització dels cellers busca millorar els resultats econòmics de les explotacions i afrontar millor els efectes del canvi climàtic en les pròximes dècades.
El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de vacunes per a plantes basades en molècules de RNA. Molt específiques, es poden aplicar de forma no transgènica. El seu principal ús és el control de malalties causades per virus, com a alternativa als pesticides tradicionals.
El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de tractaments basats en microRNA altament específics, que es poden aplicar a les plantes de manera no transgènica per controlar l'expressió de gens d'interès. És una alternativa als tractaments actuals basats en agroquímics tradicionals.
Un equip del CSIC ha desenvolupat un procediment per fabricar filtres de carbó actiu a partir de palla d'arròs i encenalls de fusta de pi. El procés permet obtenir filtres més eficients que els actuals per a l'eliminació de contaminants orgànics emergents en aigües i es valoritzen biomassa residual sense gairebé valor econòmic. Es busquen empreses interessades a la llicència de la patent.
- Conèixer l'estructura dels virus per desenvolupar estratègies contra les malalties a les plantes
- Pèptids d'origen alimentari que indueixen la secreció d'insulina i hormones saciants
- Identifiquen compostos per al control de la xinxa americana, que causa grans pèrdues en la producció del pinyó
- Patentat un mètode per activar la resistència de les plantes a la sequera
- Un projecte rastrejarà les preferències de pol·linitzadors per seleccionar plantes més resistents