El virus del clapejat plomós i el del clapejat suau causen enormes pèrdues a les collites de batata, especialment a països d'Àfrica i Llatinoamèrica, on predomina aquest cultiu. Un equip del CRAG ha resolt part de l’estructura d’aquests virus. La investigació persegueix explicar la seva manera d'infecció i obrir noves estratègies per controlar-les.
El CSIC ha identificat pèptids alimentaris que indueixen la secreció d'hormones supressores de la gana (anorexigèniques) i que estan implicades en el metabolisme de la glucosa. Ara busquen empreses farmacèutiques o alimentàries interessades en la llicència de la patent per desenvolupar productes per al tractament de l'obesitat i la diabetis. Experiments molt recents demostren que els pèptids eviten els pics de glucosa.
Ha finalitzat GoPinea, projecte per recuperar la producció del pinyó ibèric. Entre els seus resultats, un equip de l'Institut de Química Avançada de Catalunya del CSIC ha identificat quatre compostos que podrien servir per al control de la xinxa americana, insecte invasor que està causant pèrdues importants a les collites de pinyó.
Científics de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV) i de l'Institut de Química Física Rocasolano (CSIC) aconsegueixen estimular a voluntat la resistència de plantes a la sequera mitjançant la modificació d'un receptor molecular de la planta i la seva activació amb una molècula mimètica. El desenvolupament ha donat lloc a una patent.
DARkWIN rastrejarà les preferències de borinots (que seran seguits per radiofreqüència) perquè serveixin de guia en la selecció natural i millora de plantes. Ho faran en un cultiu experimental, exposat a la calor i a la sequera, i amb tecnologia Internet de les coses vives (Living IoT).
Un equip de l'Instituto de Ciencia y Tecnologia de Polímeros del CSIC ha desenvolupat un nou adhesiu per a envasament que permet revertir les propietats d'adhesió i de separació a voluntat. Permet combinar els avantatges dels envasos multicapa amb la millora del reciclatge.
Equips del CSIC i de la Universitat de Sevilla han desenvolupat una metodologia per extreure compostos fenòlics de la pinyolada (‘alperujo’) mitjançant l'ús de dissolvents naturals i ecològics (NADES) de base acídica. S'aconsegueixen extractes no tòxics 'in vitro' que es poden utilitzar a la indústria agroalimentària i al sector dels nutricèutics, i que tenen propietats antiinflamatòries, neuroprotectores i antimicrobianes.
S'obtenen a partir d'un oli vegetal líquid i agents gelificants, que permeten atrapar l'oli i obtenir un comportament similar al d'un greix sòlid, però amb processos que no fan malbé les propietats de l'oli. Els oleogels eviten l'ús de greixos saturats, associats a problemes i malalties cardiovasculars.
El Centre d'Automàtica i Robòtica, centre mixt del CSIC i la Universidad Politécnica de Madrid, ha desenvolupat un prototip de robot per ajudar a la verema del raïm. És un dels resultats del projecte H2020 FlexiGroBots, que compta amb la participació de vuit països europeus, i ha estat presentat al fòrum Transfiere.
- La clau perquè l'arròs s'adapti al canvi climàtic pot estar en el seu ADN
- El CSIC codesenvolupa una "carn vegetal 'a partir d'un llegum mediterrània
- Conservació de fruits amb un gel de pectines de baix índex glucèmic
- Regulador de reg per degoteig
- Un projecte utilitzarà el làser per eliminar herbes dels cultius sense necessitat de pesticides