Aquest ingredient és baix en greixos saturats, ric en fibra dietètica i la seva composició es basa en la garrofa. El producte, denominat Leggie, l'han desenvolupat Marta Miguel i Marta Garcés, investigadores del CSIC i de la Universitat Francisco de Vitoria respectivament, i serà comercialitzat per l'empresa espanyola MRM.
Les investigadores Marta Miguel (CSIC), a la dreta, i Marta Garcés (UFV), a l'esquerra, han desenvolupat Leggie, un producte amb aspecte i textura similars a la carne, però més saludable.Investigadores del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat Francisco de Vitòria (UFV) han desenvolupat un nou ingredient d'origen vegetal, amb aspecte i textura similars als de la carn, però més saludable -baix en greixos saturats i sense colesterol-, ric en fibra dietètica i més sostenible.
Aquest projecte ha portat a la constitució de l'empresa ILIKE Food Innovation a través del projecte Dinamiza, que va obtenir finançament de l’estratègia RIS3 de la Comunitat de Madrid a la convocatòria de 2018.
Marta Miguel comenta que "la posada en marxa d'una empresa de base tecnològica per desenvolupar i comercialitzar el producte ha estat un procés complicat, i més en el nostre cas ja que ens va agafar de ple la pandèmia de COVID-19. Constituïm l'empresa el 12 de juny de 2020, però la previsió era haver constituït el 18 de març de 2020, i es va haver d'ajornar tot, inclòs l'escalat industrial. No obstant això, tot i l'adversitat, ho hem aconseguit. Ha calgut posar molta energia i motivació per la nostra part, ja que com a científics hem hagut de sortir de la nostra zona de confort".
Comercialitzat a través de la marca Leggie, el nou producte està elaborat amb una base de cereal i de llegums, no conté additius ni al·lèrgens, i té una gran versatilitat i múltiples aplicacions gastronòmiques, a un preu assequible. "Estem davant d'un ingredient que es pot utilitzar en múltiples preparacions culinàries, com ‘topping’ de pizzes o amanides, com a farciment d'empanades, o lasanyes, i també per elaborar bolonyeses, hamburgueses, salsitxes, etc.", indica la investigadora Marta Garcés, de la UFV.
L'ingredient, protegit mitjançant secret industrial i subllicenciat a l'empresa espanyola MRM, es va presentar el proppassat 20 de maig a la seu central de l'CSIC a Madrid i s'espera que arribi als supermercats a principis d'estiu.
Un dels aspectes més innovadors de Leggie és l'ús de la garrofa, un llegum d'origen mediterrani que, a més de contenir proteïnes de qualitat i alta digestibilitat, posseeix una baixa petjada hídrica i de carboni. Segons les seves inventores, Marta Miquel, investigadora de l'Institut d'Investigació en Ciències d'Alimentació, centre mixt de el CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid (CIAL-CSIC-UAM), i Marta Garcés, investigadora i professora de la UFV, es tracta d'un producte que es dirigeix no només a consumidors vegans o vegetarians, sinó també a totes aquelles persones que busquen reduir la seva ingesta de carn per motius ètics, de salut, religiosos o per l'impacte que ocasiona el sector carni boví sobre el planeta.
"Cada vegada apareixen més alternatives a la carn a partir de fonts vegetals en el mercat, però solen ser productes extremadament processats i que inclouen gran quantitat d'ingredients i additius de dubtosa qualitat nutricional", explica la investigadora Marta Miquel. "El nostre producte, donat que està elaborat tan sols amb sis ingredients naturals, és una opció més saludable i equilibrada en relació amb altres aliments similars que es comercialitzen en l'actualitat", afegeix.
Un altre avantatge és el seu alt contingut de fibra dietètica, el consum de la qual és deficitari a Espanya i en altres països desenvolupats. La fibra és un factor dietètic preventiu de diverses malalties cròniques i els principals efectes beneficiosos del seu consum són: l'augment de la sensació de sacietat, el retard de l'absorció de la glucosa i del colesterol, l'augment de la motilitat intestinal associada a una millora dels quadres de restrenyiment, i un important efecte beneficiós sobre la microbiota intestinal.
Lassanya elaborada amb Leggie.Leggie es comercialitzarà envasat mitjançant tecnologia d'altes pressions hidrostàtiques, per tal d'evitar l'ús de conservants en el producte final. Les investigadores destaquen especialment les bones propietats nutricionals, però també subratllen les seves característiques organolèptiques, que s'adapten fàcilment, aconseguint una experiència sensorial molt propera al plat o recepta original, al que s'afegeix la seva facilitat d'ús.
Èxit en transferència al teixit industrial
El llançament de Leggie suposa un exemple d'èxit de transferència de tecnologia des del laboratori a la indústria alimentària, a través de la posada en marxa de iLike Food Innovation SL, empresa de base tecnològica del CSIC i la UFV, així com de la utilització de diferents figures de propietat industrial entre les establertes en Dret, com ara: patent, secret empresarial i registre de la marca de l'ingredient Leggie (a nivell nacional i europeu), en funció de necessitats estratègiques.
"Des de la Vicepresidència Adjunta de Transferència de el Coneixement del CSIC hem treballat per enfortir les opcions del producte i arribar així al mercat, partint d'una avaluació inicial dels resultats i seleccionant la millor estratègia possible pel que fa a propietat industrial en funció dels requeriments del moment", destaca Javier Etxabe, responsable de l'Àrea de Propietat Industrial i Emprenedoria del CSIC.
"El projecte ha estat possible gràcies a l'estreta col·laboració entre les investigadores del CSIC i la UFV, i inclou la constitució de l'empresa ILIKE Food Innovation SL a través del projecte Dinamiza, concedit en la convocatòria 2018 d'ajudes RIS3 de la Comunitat de Madrid i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, la Comunitat i el CSIC, amb la finalitat d'impulsar l'emprenedoria científica. Finalment, el CSIC i la UFV han signat una llicència de la tecnologia amb l'empresa iLike Food i autoritzat una subllicència a l'empresa MRM per poder llançar el producte al mercat en un temps rècord", afegeix.
El producte serà comercialitzat per MRM, indústria madrilenya amb més de 60 anys, que ha participat en totes les fases de desenvolupament de la creació de Leggie. "Gràcies a aquesta col·laboració publicoprivada, el producte serà comercialitzat a través de grans superfícies i supermercats tant a nivell nacional com internacional", destaca Jorge Fernández, director comercial de MRM.
Contacte