Aquest ingredient és baix en greixos saturats, ric en fibra dietètica i la seva composició es basa en la garrofa. El producte, denominat Leggie, l'han desenvolupat Marta Miguel i Marta Garcés, investigadores del CSIC i de la Universitat Francisco de Vitoria respectivament, i serà comercialitzat per l'empresa espanyola MRM.
Científics de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA) desenvolupen el primer mètode inmunoanalític per detectar patulina, una toxina present en pomes i derivats com sucs, compotes i preparats alimentaris per a la població infantil. Dues empreses del sector explotaran la patent.
Agrasys, una spin-off del CSIC, ha presentat Tritordeum, un nou cereal que té l'acreditació d'espècie conreada natural i que arriba ara al mercat. Després de 30 anys de millora, el Tritordeum és un cereal amb bones característiques nutritives i agronòmiques (alta resistència a la sequera i les altes temperatures).
Amb un 45% menys de calories, aquesta fórmula per fer pa ha estat llicenciada per un restaurant madrileny, que a partir d'aquesta tardor oferirà massa de pizza, pa d'hamburguesa i brioixeria amb baix contingut calòric.
Un grup d'investigadors del CSIC liderat pels científics José Luis Ruiz Barba i Antonio Maldonado han seqüenciat el genoma d'una soca de Lactobacillus pentosus, bacteri que s'empra en fermentacions d'aliments com les olives a l’estil espanyol. Concretament, la soca seqüenciada és la IG1. Els resultats, publicats a la revista Journal of Bacteriology, permetran conèixer les característiques biotecnològiques i pro biòtiques d'aquest bacteri, així com seleccionar les millors per a diferents aplicacions o trobar-ne de noves.
Científics de Bioglane, una spin-off del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), mostren a la revista British Journal of Nutrition que l'iminosucre D-fagomina usat com a agent funcional rebaixa els nivells postprandials de glucosa en sang i modula de manera selectiva l'adhesió bacteriana.
Investigadors de l'Institut de Productes Lactis d'Astúries del CSIC ha dedicat diversos anys de treball a identificar i aïllar les millors soques de bacteris làctics en els formatges de Cabrales. El resultat és el primer ferment autòcton que es comercialitzarà a través del Consell Regulador de Cabrales.
Un grup d'investigadors de l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació, centre mixte del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid, va identificar, fa un temps, pèptids amb activitat antihipertensiva a partir de proteïnes làcties. Aquesta activitat mai havia estat descrita abans en aquests pèptids. Ara, un assaig clínic de doble cec ha demostrat la seva activitat antihipertensiva en humans. Els pèptids, que es comercialitzarà com a ingredient alimentari a través de l'empresa Innaves, poden ser incorporades a nombrosos productes, ja que resisteixen processos habituals de la indústria alimentària com la pasteurització, la homogeneïtzació i l'assecatge per atomització.
Una empresa spin-off del CSIC, Bioglane, portarà al mercat una molècula natural que pot permetre el desenvolupament eficaç de nous aliments funcionals per al control del pes. Es tracta de l'iminosucre fagomina, un component natural anàleg de la glucosa que es troba en la llavor del fajol, un cereal, en quantitats molt petites.