01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Una spin-off del CSIC comercialitzarà una molècula natural que pot ajudar a controlar el pes

Una empresa spin-off del CSIC, Bioglane, portarà al mercat una molècula natural que pot permetre el desenvolupament eficaç de nous aliments funcionals per al control del pes. Es tracta de l'iminosucre fagomina, un component natural anàleg de la glucosa que es troba en la llavor del fajol, un cereal, en quantitats molt petites.

Els investigadors del CSIC i tècnics de Bioglane. D'esquerra a dreta, de peu: P. Clapés, S. Pumarola, J. Joglar, E. Galán, L. Gomez, JL. Torres. A baix: S. Amezqueta, S. Barrachina, C. Lozano i D. Soria.Els investigadors del CSIC i tècnics de Bioglane. D'esquerra a dreta, de peu: P. Clapés, S. Pumarola, J. Joglar, E. Galán, L. Gomez, JL. Torres. A baix: S. Amezqueta, S. Barrachina, C. Lozano i D. Soria.La fagomina retarda l'absorció de la glucosa que es troba en midons (cereals, patates o pasta) i sucres refinats, cosa que a la seva vegada retarda l'aparició de gana. Tal com explica Josep Lluís Torres, investigador del CSIC i un dels fundadors de Bioglane, "quan es mengen aliments com aquests, rics en sucre refinat, hi ha un ràpid increment de glucosa a la sang, es metabolitza de forma ràpida i al poc temps hi ha un descens molt brusc de sucre. És amb aquest descens que es torna a sentir apetència per sucre, en un mecanisme natural del metabolisme", explica aquest investigador. El que fa la fagomina és evitar aquests pics alt i baix que desencadenen l'aparició ràpida de la gana.

L'empresa spin-off del CSIC Bioglane ha desenvolupat un procés biotecnològic per produir la fagomina i presenta aquests resultats en la edició de la fira Alimentària que es celebra a Barcelona del 22 al 26 de març. El procés es basa en el treball de Pere Clapés i Jesús Joglar, investigadors de l'Institut de Química Avançada de Catalunya, els quals treballaven en el desenvolupament de mètodes enzimàtics per a la preparació de iminosucres com la fagomina, molècules que han despertat un gran interès en els últims anys entre la comunitat científica.

L'equip de Bioglane vol produir la molècula com a suplement alimentari o en aliments funcionals, i esperen iniciar a finals d'aquest any el procés per a l'autorització de la seva comercialització als Estats Units.

Bioglane és una spin-off del CSIC, creada el 2007, que des de la seva fundació combina el treball de professionals experimentats procedents de la recerca pública i de l'empresa, en un model participatiu original que ha permès la integració de tots dos mons per traslladar al mercat una proposta científica innovadora. Sergio Pumarola, principal executiu responsable i també fundador de Bioglane, explica que "es tracta d'un desenvolupament empresarial destacable tant per la rellevància científica i econòmica, com per la rapidesa amb què s'ha aconseguit portar la innovació des d'una fase conceptual fins el mercat". El projecte, expliquen des de Bioglane, ha comptat també amb el "decisiu" suport financer inicial de Genoma Espanya, així com el finançament posterior de Caja Navarra i d'altres ajuts públics.