01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Anàlisi econòmica i teoria de jocs per millorar els trasplantaments renals creuats

Els trasplantaments renals creuats augmenten les possibilitats de trobar donants compatibles i la supervivència dels malalts. Segons dades del 2019, Espanya, Regne Unit i Països Baixos són els països d'Europa amb programes més consolidats. Tot i això, hi ha marge per a la millora. Això ha fet un equip d'economistes i matemàtics. A partir de la teoria de jocs han desenvolupat un algorisme per millorar les assignacions de donants i pacients. El treball ha estat guardonat per la Fundació BBVA.

Els homes que teletreballen estan més involucrats en les tasques domèstiques i la cura dels fills

Un estudi del IAE-CSIC i la Universitat de Barcelona mostra que els treballadors estan disposats a renunciar fins a un 10% del seu salari per tenir la possibilitat de treballar des de casa. Els resultats també revelen que tant homes com dones valoren positivament el teletreball perquè els permet conciliar amb la seva vida personal i familiar.

La nova asimetria en els tipus d'interès oficials

30 anys d'R+D CSIC

L'any 2009, investigadors de l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE) del CSIC explicaven a R+D CSIC la dinàmica dels bancs i la política monetària en el context de la crisi desencadenada el 2008. Què ha canviat des de llavors?

Creen una col·lecció de referència d'excrements de bestiar per a estudis arqueològics a Menorca

Un estudi dut a terme per arqueòlegs a l'illa de Menorca, culmina en la creació d'una col·lecció de referència d'excrements de bestiar boví, oví i i porcí. Serveix de referència moderna amb la qual poder contrastar i estudiar les restes de femta de les excavacions arqueològiques.

Existia la transhumància a l'Edat de Ferro?

Ens ho expliquen les investigadores Silvia Valenzuela i Ariadna Nieto. Materials com ara ceràmiques fines, fíbules i àmfores van circular a Europa a través de rutes de centenars de quilòmetres durant l'Edat de Ferro, entre els segles VIII i I a.C. En canvi, segons suggereixen treballs recents, gran part de la ramaderia no va estar lligada a aquest circuit comercial, centrat en els béns de prestigi.

El CSIC digitalitza i publica més de 40 mil documents centenaris d'interès etnogràfic

Tècnics del CSIC han digitalitzat al llarg del 2019 els 'Qüestionaris de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya' (AEFC), del Fons Tomàs Carreras i Artau, que es conserva en la Institució Milà i Fontanals, el centre d'humanitats del CSIC a Catalunya. Són més de 40 mil documents, amb informació molt valuosa per a estudis etnogràfics, que estan disponibles per a la consulta a través del web.

Estudien l'evolució de les xarxes d'intercanvi i interacció social fa milers d'anys

Un equip internacional liderat pel CSIC estudia l'evolució de les xarxes d'intercanvi i interacció social a la Mediterrània Oriental, milers d'anys enrere. També avaluen algunes de les actuals i sofisticades tècniques d'anàlisi, com les usades en el Museu del Louvre, on hi ha l'únic accelerador de partícules del món situat en un museu i dedicat íntegrament a l'estudi d'art i patrimoni.

Un llibre recupera la cultura científica de Barcelona entre les seves dues Exposicions

Prop d'una vintena d'autors recullen en un llibre la història la ciència, la tecnologia i la medicina a la ciutat de Barcelona, i de quina manera aquestes últimes van modelar la seva evolució urbanística i social. És resultat d'un projecte multicèntric liderat pel CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona.

Conservació i recerca de música espanyola de tradició oral a ambdós costats de l'Atlàntic

La jove investigadora Ascensió Mazuela-Anguita ha obtingut la Alan Lomax Postdoctoral Fellowship (EUA) per comparar les col•leccions de música tradicional espanyola del CSIC a Barcelona i de la Library of Congress a Washington.