01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vigilant la salut de l'oceà: Análisi de nutrients a l'Institut de Ciències del Mar

El Laboratori de Química de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) ofereix a institucions i empreses el Servei d'Anàlisi Nutrients, on analitzen els nutrients principals presents en l'aigua. Concretament, la concentració de nutrients inorgànics (nitrat, nitrit, amoni, fosfat i silicat), de nitrogen i fòsfor totals, i de carboni orgànic total i dissolt.

Contaminants orgànics: ara es detecta quasi tot

30 anys d'R+D CSIC

Actualment, la vigilància ambiental implica l'anàlisi de qualsevol mostra (aigua, aliments, sòl…) i s'ha passat d'analitzar un nombre limitat de contaminants a les anàlisis “non-target”, en què analitza sense restriccions i es detecta gairebé tot allò que hi ha a la mostra. I a nivells abans impensables: ara es poden detectar contaminants a concentracions de menys d'una part per bilió.

La Unitat de Tecnologia Marina del CSIC incorpora un nou robot AUV

Es tracta de NEMO, un vehicle submarí autònom (AUV) que pot navegar fins a 500 metres de profunditat portant instrumental variat per a l'exploració marina. La seva arquitectura oberta permetrà realitzar tasques en diferents àmbits de les ciències marines: recursos marins, riscos geològics, arqueologia submarina, conservació d'hàbitats marins o monitorització de reserves naturals.

Desenvolupen un mètode que detecta els nanoplástics i la seva composició en aigua a partir d’una sola mostra

Científics de l'IDAEA -CSIC han desenvolupat el primer mètode que permet fer un doble cribratge per detectar, en una única mostra, la presència de sis polímers i 29 additius, i l'han validat en un projecte al Delta de l'Ebre, tant en aigua dolça com salada. Ara treballen per aplicar-lo a altres mostres ambientals i humanes.

Es confirma que les plantes aquàtiques ajuden a millorar la qualitat de l’aigua dels rius

Les tècniques de bioenginyeria i l’ús de plantes ajuden a depurar les aigües de forma notable. Ho demostra la recerca desenvolupada al Urban River Lab (URL),que treballa per millorar la gestió de rius molt modificats, els cabdals dels quals provenen quasi totalment d’estacions depuradores. Els resultats s’han presentat en una jornada per a professionals del sector.

Urban River Lab, un laboratori per millorar la gestió dels rius urbans

Millorar la qualitat i l’estat ecològic de l’aigua ja tractada que surt de les estacions depuradores i contribuir a una gestió més eficient dels recursos hídrics són els principals objectius de l’Urban River Lab (URL), una plataforma experimental a l’aire lliure ubicada a l’estació d’aigües residuals (EDAR) de Montornès del Vallès.

Recerca sobre contaminants emergents: substàncies quotidianes amb efectes tòxics

Científics del IDAEA-CSIC treballen per conèixer l'impacte ambiental dels contaminants emergents. Com els insecticides piretroides, d'ús molt comú, que són tòxics i acumulables. O els nous retardants de flama, amb efectes tòxics semblances als antics retardants ja prohibits.

Servei de palinologia i paleoecologia

L'anàlisi del pol•len permet caracteritzar i certificar l'origen botànic de la mel. Però també, l'anàlisi del pol•len fòssil, permet reconstruir la vegetació del passat. És el que fa el Laboratori de Palinologia i Paleoecologia de l'Institut Botànic de Barcelona.

Servei de certificació de plantes

Aquest servei de l’Institut Botànic de Barcelona ofereix la possibilitat d'identificar mostres vegetals (plantes, llavors o fragments vegetals). Mitjançant tècniques moleculars, poden esbrinar les espècies i varietats que formen un preparat d'origen vegetal o un paquet de llavors. Poden assessorar en temes relacionats amb el medi ambient, estudis d'impacte ambiental, característiques d'espècies invasores, plans de recuperació d'espècies amenaçades, etc.