Una proteïna recombinant, desenvolupada per investigadors de l'Institut de Biologia Molecular de Barcelona del CSIC, degrada el gluten de manera més eficaç que les alternatives actuals. Degrada a l'estómac els pèptids tòxics abans que arribin a l'intestí, evitant així els símptomes característics de la celiaquia. D'administració oral, pot tenir aplicació com a agent o additiu alimentari, o com a complement alimentari per a una dieta baixa en gluten.
L'ús estés de fertilitzants i pesticides per mantenir la producció agrícola té un important impacte mediambiental, cosa que fa necessari trobar alternatives més respectuoses amb el medi ambient. Una alternativa és potenciar l'ús de fongs micorrícics arbusculars. Aquests es troben a les arrels de les plantes, amb la qual estableixen una relació de simbiosi beneficiosa.
Cada vegada més, el mercat demana varietats vegetals resistents al canvi climàtic ia malalties, que siguin productives amb pocs agroquímics... També demana recuperar varietats autòctones, la conservació de les quals contribueix al manteniment de la biodiversitat. El CSIC a Galícia treballa per recuperar varietats d'interès.
El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de vacunes per a plantes basades en molècules de RNA. Molt específiques, es poden aplicar de forma no transgènica. El seu principal ús és el control de malalties causades per virus, com a alternativa als pesticides tradicionals.
El CSIC i la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova generació de tractaments basats en microRNA altament específics, que es poden aplicar a les plantes de manera no transgènica per controlar l'expressió de gens d'interès. És una alternativa als tractaments actuals basats en agroquímics tradicionals.
Un equip del CSIC ha desenvolupat un procediment per fabricar filtres de carbó actiu a partir de palla d'arròs i encenalls de fusta de pi. El procés permet obtenir filtres més eficients que els actuals per a l'eliminació de contaminants orgànics emergents en aigües i es valoritzen biomassa residual sense gairebé valor econòmic. Es busquen empreses interessades a la llicència de la patent.
El CSIC ha identificat pèptids alimentaris que indueixen la secreció d'hormones supressores de la gana (anorexigèniques) i que estan implicades en el metabolisme de la glucosa. Ara busquen empreses farmacèutiques o alimentàries interessades en la llicència de la patent per desenvolupar productes per al tractament de l'obesitat i la diabetis. Experiments molt recents demostren que els pèptids eviten els pics de glucosa.
Científics de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV) i de l'Institut de Química Física Rocasolano (CSIC) aconsegueixen estimular a voluntat la resistència de plantes a la sequera mitjançant la modificació d'un receptor molecular de la planta i la seva activació amb una molècula mimètica. El desenvolupament ha donat lloc a una patent.
Un equip de l'Instituto de Ciencia y Tecnologia de Polímeros del CSIC ha desenvolupat un nou adhesiu per a envasament que permet revertir les propietats d'adhesió i de separació a voluntat. Permet combinar els avantatges dels envasos multicapa amb la millora del reciclatge.
- Extreure compostos fenòlics de la pinyolada d'olives amb dissolvents ecològics
- Oleogels que poden substituir els greixos sòlids en l'elaboració d'aliments
- Conservació de fruits amb un gel de pectines de baix índex glucèmic
- Regulador de reg per degoteig
- Sistema de silenciament gènic per controlar la producció de plantes