01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Extreure compostos fenòlics de la pinyolada d'olives amb dissolvents ecològics

Equips del CSIC i de la Universitat de Sevilla han desenvolupat una metodologia per extreure compostos fenòlics de la pinyolada (‘alperujo’) mitjançant l'ús de dissolvents naturals i ecològics (NADES) de base acídica. S'aconsegueixen extractes no tòxics 'in vitro' que es poden utilitzar a la indústria agroalimentària i al sector dels nutricèutics, i que tenen propietats antiinflamatòries, neuroprotectores i antimicrobianes.

Oleogels que poden substituir els greixos sòlids en l'elaboració d'aliments

S'obtenen a partir d'un oli vegetal líquid i agents gelificants, que permeten atrapar l'oli i obtenir un comportament similar al d'un greix sòlid, però amb processos que no fan malbé les propietats de l'oli. Els oleogels eviten l'ús de greixos saturats, associats a problemes i malalties cardiovasculars.

Conservació de fruits amb un gel de pectines de baix índex glucèmic

El CSIC ha desenvolupat un gel comestible de baix índex glucèmic constituït per pectines de baix metoxi i calci, per al recobriment de fruits, que permet perllongar significativament la vida útil d'aquests durant el seu emmagatzematge, alentint el creixement microbià.

Regulador de reg per degoteig

El CSIC ha desenvolupat un regulador de flux d'aigua de reg per degoteig format per un recipient travessat per un tub destinat a allotjar el cabal d'aigua i un bloquejador de material hidròfil. Permet controlar la quantitat d'aigua que es subministra a una zona de reg de manera automàtica.

Sistema de silenciament gènic per controlar la producció de plantes

Investigadors del CSIC han desenvolupat un sistema que permetria controlar la producció i rendibilitat d’un cultiu de plantes mitjançant la regulació fina del grau de silenciament d'algun gen d'interès. Modular el silenciament gènic pot ajudar a controlar els temps de floració d'un cultiu.

Millora genètica dels fruiters d'os per obtenir noves varietats

El Grup de Millora Genètica de Fruiters del Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura del CSIC desenvolupa programes de millora d'espècies del gènere Prunus per augmentar la productivitat, millorar l'adaptació a les condicions climàtiques o la resistència al virus de la sharka, entre d'altres.

Dispositiu per predir la durada de l'oli i d'aliments que es poden oxidar

El CSIC ha desenvolupat un dispositiu portàtil per assajar l'oxidació de l'oli i d'aliments que continguin lípids. El sistema permet simular condicions reals de transport i emmagatzematge, i determina l'estabilitat oxidativa de les mostres. Ara, els científics busquen empreses alimentàries interessades en la llicència del model d'utilitat.

Sistema d'alerta per millorar la producció en peixos de piscifactoria

Investigadors de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria han desenvolupat un sistema intel·ligent "AE-FishBIT" per monitorar el comportament dels peixos de criança. El dispositiu permet conèixer el grau de benestar de peixos en cultiu per millorar la producció.

Mètode d'extracció de biocomponents de l’espirulina

El CSIC ha desenvolupat un mètode d'extracció de biocomponents d’espirulina, d’interès per la seva activitat anti-hipertensiva, anti-hiperlipidémica i antioxidant. El mètode i l’extracte obtingut tenen aplicació en la indústria alimentària, cosmètica o farmacèutica.