Investigadors de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria han desenvolupat un sistema intel·ligent "AE-FishBIT" per monitorar el comportament dels peixos de criança. El dispositiu permet conèixer el grau de benestar de peixos en cultiu per millorar la producció.
Ubicació del dispositiu a l'opercle del peixEl sistema és innovador i poc invasiu per la seva mida, el que permet que es pugui implantar a l'opercle de peixos de menys de 100 grams de pes. La ubicació en aquesta estructura òssia, que recobreix les brànquies, és el que permet mesurar de forma simultània la freqüència respiratòria i les acceleracions dels peixos en moviment. Amb això es pot estimar el nivell d'estrès i estat metabòlic, el que incideix directament sobre el creixement, la qualitat del producte final i el rendiment econòmic de la producció.
El gran avantatge respecte a altres marcadors més convencionals d'estrès és que no fa falta la manipulació de l'animal per a la recollida de mostres. Així es minimitza l'impacte de la manipulació de l'animal sobre els paràmetres que es vulguin mesurar.
És reutilitzable i i es pot adaptar per a la monitoratge d'un ampli espectre de peixos de granja
Aquest innovador dispositiu pot ajudar a optimitzar la producció aqüícola i fer-la més eficient i sostenible. El mòdul és reutilitzable i de baix cost, i es pot adaptar per a la monitoratge d'un ampli espectre de peixos de granja.
El disseny i la validació de l'implant s'han dut a terme en el marc de la iniciativa europea AQUAEXCEL2020. El projecte, denominat "WP8: Implanted Biosensors for remote fish monitoring", ha estat liderat per Jaume Pérez Sánchez, científic del IATS-CSIC.
La producció d'aqüicultura suposa actualment més de la meitat de la producció piscícola, segons xifres de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura). A Espanya, segons l'espècie, l'aqüicultura pot arribar a representar el 90% de la producció total enfront de la captura tradicional.
Informació addicional
Vídeo simulació del dispositiu
Contacte
Dr. Isabel Gavilanes Pérez
Vicepresidencia Adjunta de Transferencia del Conocimiento Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC)
Tel.: +34 93 594 77 00 Ext 2424
Correo-e: