01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Pèptid d'origen vegetal amb activitat antiinflamatòria

L'Institut de la Grasa del CSIC ha desenvolupat un pèptid d'origen vegetal que presenta activitat antiinflamatòria i immuno-moduladora. Amb una alta solubilitat en un ampli rang de pH i considerat com hipo-al·lergogen, te possibles aplicacions per a fàrmacs, aliments funcionals o complements cosmètics.

Una planta lleguminosa (CSIC).Una planta lleguminosa (CSIC).El pèptid identificat i aïllat pels investigadors és d'origen vegetal i s'ha obtingut a partir d'hidrolitzats proteics de lleguminoses mitjançant enzims de grau alimentari.

La seva seqüència d'aminoàcids és curta (inferior a 10 residus), cosa que facilita la seva síntesi a nivell industrial. En aquest sentit, donada la seva composició i curta seqüència, el pèptid té una alta solubilitat en un ampli rang de pH i pot ser considerat com hipo-al·lergogen.

Proves en laboratori mostren que aquest pèptid inhibeix l'expressió de proteïnes pro inflamatòries, com el factor de necrosi tumoral (TNF en les seves sigles en anglès) i la interleucina 1beta (IL-1beta). D'altra banda, el pèptid indueix l'expressió de la proteïna antiinflamatòries citocina IL-10.
 
Aquest pèptid amb activitat antiinflamatòria podria tenir aplicació en el tractament de malalties que cursen amb inflamació (càncer, malalties neurològiques, aterosclerosi, autoimmunes, entre d'altres).

Els científics no descarten aplicacions en el sector de l'alimentació funcional: bé en aliments formulats a la carta per a la prevenció i tractament de malalties (com la hipertensió, diabetis o obesitat), o en suplements alimentaris que ajudin a disminuir el dany muscular i millorar la recuperació després d'un exercici físic intens. Així mateix, podria aplicar-se en formulacions cosmètiques per inhibir processos d'inflamació de la pell. Es busquen empreses interessades en el desenvolupament i l'aplicació de la tecnologia sota llicència de patent.

Contacto:

Chelo Quilchano Gonzalo
Instituto de la Grasa
Vicepresidencia Adjunta de
Transferencia del Conocimiento
CSIC
Tel.: 954 61 15 50
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

L'Institut de la Grasa del CSIC ha desenvolupat un pèptid d'origen vegetal que presenta activitat antiinflamatòria i immuno-moduladora

El pèptid identificat i aïllat pels investigadors és d'origen vegetal i s'ha obtingut a partir d'hidrolitzats proteics de lleguminoses mitjançant enzims de grau alimentari.

La seva seqüència d'aminoàcids és curta (inferior a 10 residus), cosa que facilita
la seva síntesi a nivell industrial. En aquest sentit, donada la seva composició i
curta seqüència, el pèptid té una alta solubilitat en un ampli rang de pH i pot ser considerat com hipo-al·lergogen.

Proves en laboratori mostren que aquest pèptid inhibeix l'expressió de proteïnes pro inflamatòries, com el factor de necrosi tumoral (TNF en les seves sigles en anglès) i la interleucina 1beta (IL-1beta). D'altra banda, el pèptid indueix l'expressió de la proteïna antiinflamatòries citocina IL-10.
 
Aquest pèptid amb activitat antiinflamatòria podria tenir aplicació en el tractament de malalties que cursen amb inflamació (càncer, malalties neurològiques, aterosclerosi, autoimmunes, entre d'altres).

Els científics no descarten aplicacions en el sector de l'alimentació funcional: bé en aliments formulats a la carta per a la prevenció i tractament de malalties (com la hipertensió, diabetis o obesitat), o en suplements alimentaris que ajudin a disminuir el dany muscular i millorar la recuperació després d'un exercici físic intens. Així mateix, podria aplicar-se en formulacions cosmètiques per inhibir processos d'inflamació de la pell.  Es busquen empreses interessades en el desenvolupament i l'aplicació de la tecnologia sota llicència de patent.