01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Millora genètica dels fruiters d'os per obtenir noves varietats

El Grup de Millora Genètica de Fruiters del Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura del CSIC desenvolupa programes de millora d'espècies del gènere Prunus per augmentar la productivitat, millorar l'adaptació a les condicions climàtiques o la resistència al virus de la sharka, entre d'altres.

Fruita de la varietat Cebasred. Imatge: CEBAS-CSIC.Fruita de la varietat Cebasred. Imatge: CEBAS-CSIC.Uns programes que van començar fa més de vint anys i que s’han centrat en obtenir noves varietats d'albercoquers, ametllers i pruneres. En el cas de l'albercoquer, els principals problemes que condicionen el seu cultiu són el virus de la sharka, que amenaça greument la producció a nivell nacional, l'autoincompatibilitat floral de moltes varietats i la manca de coloració atractiva en part de les varietats tradicionals. El Programa de Millora del Albercoquer del CEBAS tracta de donar solucions als problemes assenyalats i respon a les necessitats productives del sector.

Aquest programa ha obtingut un conjunt important de noves varietats que cobreixen tot el calendari de producció (extraprimerenca, primerenca, mitjana estació i estació mitjà-tardana). Algunes de les varietats d'albercoquer obtingudes i comercialitzades són Cebasred, Merla Ataronjat, Valorange o Micaelo, de maduració extraprimerenca, primerenca i mitjana, respectivament.

Fruites de la varietat Merla Ataronjada. Imatge: CEBAS-CSIC.Fruites de la varietat Merla Ataronjada. Imatge: CEBAS-CSIC.L’èxit de la iniciativa es fonamenta en la seva bona adaptació climàtica, una elevada producció, autocompatibilitat floral, resistenca a Sharka i una coloració de pell i polpa atractiva. La coloració atractiva és un factor important en els mercats europeus, on es demanda fruita de color taronja i xapa vermella. En l’última dècada, s’han comercialitzat al voltant de 900.000 arbres gràcies al Programa de Millora.

“Totes les varietats obtingudes pel Programa s’han registrat a nivell europeu i s’han llicenciat a nombrosos vivers per a la seva comercialització”, explica David Ruiz, investigador del Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura del CSIC (CEBAS-CSIC) dins del Grup de Millora del Albercoquer.