01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Mètode amb alta especificitat per detectar proteïnes alergènicas del tramús

Científics del CSIC han desenvolupat un procediment per detectar al•lèrgens a partir de llavors de tramús en aliments processats i no processats, i per a controls de contaminació creuada. Té una alta especificitat ja que detecta rastres de diferents isoformes de les principals proteïnes al•lergèniques del tramús

Biopolimer per guarir les ferides de les plantes

El ICMAB-CSIC i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) han desenvolupat i patentat un mètode per accelerar la curació de ferides en plantes. Basat en un biopolímer de cel·lulosa bacteriana, millora la formació de noves capes de cèl·lules i accelera el procés de curació. El mètode té interès per agro-empreses, per a la reproducció per esqueixos i similars.

Mètode portàtil per determinar el sexe de les aus

Un procediment, basat en marcadors moleculars, permet determinar el sexe d'ocells en menys de 90 minuts, en el propi lloc de treball, sense necessitat de disposar d'un laboratori especialitzat i sense posar en perill la integritat física de l'animal.

Pèptid d'origen vegetal amb activitat antiinflamatòria

L'Institut de la Grasa del CSIC ha desenvolupat un pèptid d'origen vegetal que presenta activitat antiinflamatòria i immuno-moduladora. Amb una alta solubilitat en un ampli rang de pH i considerat com hipo-al·lergogen, te possibles aplicacions per a fàrmacs, aliments funcionals o complements cosmètics.

Les mongetes també poden ser un aperitiu

Investigadors de la Missió Biològica de Galícia del CSIC han obtingut noves varietats de mongetes, entre elles les denominades tipus Pop, o nuñas, que poden destinar-se a aperitiu, i les Ollo de pita, una varietat tradicional amb gran valor gastronòmic i culinari. En aquest centre es dediquen a millorar els cultius de la regió gallega ia la conservació dels seus recursos fitogenètics.

Compostos fenòlics de la ungla de gat

S'ha desenvolupat un procés d'obtenció d'extractes fenòlics a partir de la planta Uncaria tomentosa L. (Ungla de gat). Aquests extractes presenten activitat antioxidant, antimicrobiana, citotòxica i antiproliferativa, i són útils per a elaborar additius alimentaris, composicions cosmètiques i farmacèutiques.

Bacteris làctics que milloren la fermentació del vi blanc

Científics del CSIC i del CRSA italià han trobat i aïllat dues soques del bacteri làctic Pediococcus damnosus que milloren la fermentació del vi blanc i aconsegueixen augmentar l'aroma a mel i reduir l'acidesa.

Anticossos per mesurar residus de fungicides

El CSIC i la Universitat de València han generat anticossos per mesurar els fungicides boscalid, ciprodinil, pirimetanil i fludioxonil en aliments, i assegurar així que es compleixen els límits màxims de residus en productes agrícoles. Aquest grup de recerca pot obtenir anticossos a demanda per a la detecció de toxines en aliments.

Beguda funcional de vi i llúpol amb beneficis cardiovasculars

Investigadors del CSIC, de la Universidad Autónoma de Madrid i l'Hospital de la Paz han desenvolupat una beguda funcional que combina vi sense alcohol i extracte de llúpol. Molt similar en el seu aspecte al vi, té propietats antioxidants, antiinflamatòries i, segons han mostrat assaigs in vivo, ajuda a reduir els triglicèrids. És una interessant alternativa per a la prevenció de les malalties cardiovasculars. Es busquen companyies interessades en el seu desenvolupament i comercialització.