Científics del CSIC han desenvolupat un procediment per detectar al•lèrgens a partir de llavors de tramús en aliments processats i no processats, i per a controls de contaminació creuada. Té una alta especificitat ja que detecta rastres de diferents isoformes de les principals proteïnes al•lergèniques del tramús
El ICMAB-CSIC i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) han desenvolupat i patentat un mètode per accelerar la curació de ferides en plantes. Basat en un biopolímer de cel·lulosa bacteriana, millora la formació de noves capes de cèl·lules i accelera el procés de curació. El mètode té interès per agro-empreses, per a la reproducció per esqueixos i similars.
Un procediment, basat en marcadors moleculars, permet determinar el sexe d'ocells en menys de 90 minuts, en el propi lloc de treball, sense necessitat de disposar d'un laboratori especialitzat i sense posar en perill la integritat física de l'animal.
L'Institut de la Grasa del CSIC ha desenvolupat un pèptid d'origen vegetal que presenta activitat antiinflamatòria i immuno-moduladora. Amb una alta solubilitat en un ampli rang de pH i considerat com hipo-al·lergogen, te possibles aplicacions per a fàrmacs, aliments funcionals o complements cosmètics.
Investigadors de la Missió Biològica de Galícia del CSIC han obtingut noves varietats de mongetes, entre elles les denominades tipus Pop, o nuñas, que poden destinar-se a aperitiu, i les Ollo de pita, una varietat tradicional amb gran valor gastronòmic i culinari. En aquest centre es dediquen a millorar els cultius de la regió gallega ia la conservació dels seus recursos fitogenètics.
S'ha desenvolupat un procés d'obtenció d'extractes fenòlics a partir de la planta Uncaria tomentosa L. (Ungla de gat). Aquests extractes presenten activitat antioxidant, antimicrobiana, citotòxica i antiproliferativa, i són útils per a elaborar additius alimentaris, composicions cosmètiques i farmacèutiques.
Científics del CSIC i del CRSA italià han trobat i aïllat dues soques del bacteri làctic Pediococcus damnosus que milloren la fermentació del vi blanc i aconsegueixen augmentar l'aroma a mel i reduir l'acidesa.
El CSIC i la Universitat de València han generat anticossos per mesurar els fungicides boscalid, ciprodinil, pirimetanil i fludioxonil en aliments, i assegurar així que es compleixen els límits màxims de residus en productes agrícoles. Aquest grup de recerca pot obtenir anticossos a demanda per a la detecció de toxines en aliments.
Investigadors del CSIC, de la Universidad Autónoma de Madrid i l'Hospital de la Paz han desenvolupat una beguda funcional que combina vi sense alcohol i extracte de llúpol. Molt similar en el seu aspecte al vi, té propietats antioxidants, antiinflamatòries i, segons han mostrat assaigs in vivo, ajuda a reduir els triglicèrids. És una interessant alternativa per a la prevenció de les malalties cardiovasculars. Es busquen companyies interessades en el seu desenvolupament i comercialització.