01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Compostos antioxidants de la pellofa del cafè

El CSIC ha desenvolupat i patentat un procediment per extreure els compostos antioxidants de la pellofa del cafè, residu que s'obté després del torrat d'aquest. Els extractes obtinguts tenen altes quantitats de compostos bioactius, com àcid clorogènic i cafeïna, i tenen aplicacions a la cosmètica, alimentació i salut. Es busquen socis industrials interessats en el desenvolupament i la comercialització de la tecnologia.

Cafè sense torrar de la varietat Coffea Canephora-Robusta. C.Barbedo Wikipedia CommonsCafè sense torrar de la varietat Coffea Canephora-Robusta. C.Barbedo Wikipedia CommonsEl procediment consisteix en l'obtenció d'un extracte de pellofa de cafè (únic subproducte produït durant el torrat del gra del cafè), sense mòlta prèvia i emprant aigua subcrítica, a una temperatura moderada, igual o superior a 50 º C, i alta pressió (1.500 psi), encara que també es pot utilitzar només aigua a 100 º C.

 

Sota aquestes condicions de treball s'obté, en un termini d'entre 10 i 20 minuts, extractes amb alta capacitat antioxidant, que varien en funció de les condicions d'extracció.

Si es realitza l'extracció amb aigua sense pressuritzar es pot obtenir, per cada 100 grams de pellofa, 0,85 grams d'àcid clorogènic i 150 mil•ligrams de cafeïna. Si es realitza amb aigua en condicions subcríticas, el resultat millora: fins a 3,7 grams equivalents d'àcid clorogènic i 450 mil•ligrams de cafeïna.

L'àcid clorogènic és una substància que està present en gairebé totes les plantes i juga un paper essencial en la resposta davant l'estrès ambiental. Se li han atribuït propietats antioxidants i antiinflamatòries.

Els extractes, un cop liofilitzats, són estables a temperatura ambient durant més de 6 mesos, la qual cosa els fa bons candidats per ser usats com a antioxidants.

A més, proves “in vitro” en laboratori han demostrat que conserven les propietats antioxidants després de la digestió gastrointestinal. Això suposa que poden ser usats com a components bioactius en aliments, ja que poden sobreviure al procés de digestió gastrointestinal i quedar biodisponibles per exercir la seva funció en l'organisme.

El procés aconsegueix valoritzar un subproducte del processat del cafè, l'abocament del qual genera un problema mediambiental.

També es poden aplicar com a ingredient cosmètic, bé com excipient (conservant, aromatitzant) o com compost actiu (antioxidant, anticel.lulític), ajudant a aconseguir un pH més proper al de la pell.

El procés aconsegueix revalorar un subproducte del processat del cafè, àmpliament disponible, l’abocament del qual genera un problema mediambiental.

Un altre avantatge és que el mètode és de baix cost i respectuós amb el medi ambient (ja que no utilitza dissolvents orgànics sinó aigua), i que estalvia en temps i energia, ja que es parteix de la pellofa de cafè sencera, sense necessitat de mòlta prèvia. D'aquesta manera, a més, l'extracció és més efectiva ja que s'evita l'atapeïment que es produeix quan s'empra pellofa en pols.

Més informació:

Débora Villaño (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.)
Vicepresidencia Adjunta
deTransferencia de Conocimiento