01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Tritordeum, un novedós cereal natural, arriba al mercat

Agrasys, una spin-off del CSIC, ha presentat Tritordeum, un nou cereal que té l'acreditació d'espècie conreada natural i que arriba ara al mercat. Després de 30 anys de millora, el Tritordeum és un cereal amb bones característiques nutritives i agronòmiques (alta resistència a la sequera i les altes temperatures).

Grans de Tritordium.Grans de Tritordium.Tritordeum és el primer cereal de nova creació que es comercialitza al món per al consum humà. Ha estat desenvolupat amb tècniques tradicionals de millora a l'Institut d'Agricultura Sostenible (IAS) del CSIC, en col·laboració amb Agrasys, spin-off del CSIC ubicada al Parc Científic de Barcelona.

 

Del Tritordeum ja haviem sentit parlar abans, fa uns anys, quan els investigadors del CSIC i de Agrasys van obtenir l'espècie. Però no ha estat fins ara que s'ha aconseguit introduir en el mercat. Els consumidors ja poden trobar en algunes cadenes de fleques - primer a Barcelona i progressivament en més llocs- productes elaborats amb aquest cereal.

Encreuament i selecció tradicional

El Tritordeum és un creuament entre el blat dur i l'ordi silvestre, Hordeum chilense, originària de Xile i Argentina. Es tracta del segon cereal desenvolupat per l'home- el primer va ser el Triticale, combinació entre blat dur i sègol, que s'utilitza per a l'alimentació animal. Està inscrita en la Community Plant Variety Office (CPVO) de la Unió Europea i és una espècie conreada natural.

Té bones característiques nutritives i agronòmiques, alta resistència a la sequera i les altes temperatures

L'investigador del CSIC Antonio Martín explica que "les tècniques utilitzades per desenvolupar el Tritordeum són les clàssiques de millora tradicional basades en l'encreuament i selecció en el camp de les millors combinacions i no inclouen modificació genètica". A més, afegeix aquest expert, "es tracta d'un encreuament natural fèrtil i que presenta unes característiques agronòmiques molt interessants de cara a l'escalfament global."

Així, després de més de 30 anys de millora, s'ha aconseguit un cereal amb rendiments similars a les diferents varietats de blat, i amb una alta resistència a la sequera i l'estrès per altes temperatures. És un cultiu robust amb bona resistència a patògens, que necessita poca aigua i pocs fertilitzants. Aquestes característiques el fan apte per al seu ús en sistemes de producció sostenible i amb baix impacte mediambiental. Actualment es cultiva a Espanya (Andalusia, Castella i Catalunya), sud d'Itàlia i sud de Portugal.

Pa fet amb farina de Tritordeum.Pa fet amb farina de Tritordeum.Característiques nutricionals

A més, té qualitats i funcionalitats específiques que no es troben en altres cereals. Compta amb alts nivells de proteïna, fibra i luteïna, un antioxidant implicat en la salut ocular (protegeix la retina de la llum ultraviolada i dels efectes de l'envelliment); posseeix 10 vegades més nivells de luteïna que el blat comú i una proporció més elevada de fibra dietètica, i és ric en minerals essencials i fructans, uns carbohidrats d'acció prebiòtica que contribueixen a mantenir la flora bacteriana intestinal.

D'altra banda, els nivells de gluten reactiu són més baixos que el blat comú o l'espelta i similars als trobats en el kamut, per tant, és més digerible per a persones que tenen només intolerància al gluten.

Té, a més, unes qualitats organolèptiques molt bones: els seus productes tenen un sabor i una aroma molt agradable i un atractiu color daurat pel seu elevat contingut en luteïna.

En paral·lel al seu llançament a Barcelona,  Agrasys té tancats o en negociació diversos acords de concessió de llicències comercials per al Tritordeum en altres països europeus. Pilar Barceló, directora general d'Agrasys, explica: "A Espanya, el nostre model és treballar de forma directa tant amb els productors de gra com amb els fabricants de productes a partir dels cereals i els seus ingredients. En l'àmbit internacional, incloent la Unió Europea, preferim vendre els drets a una o diverses empreses perquè siguin elles les que facin aquesta tasca, ja que són elles les que coneixen en profunditat els seus mercats i consumidors".

Paul Lazzeri, director d'Investigació de Agrasys, afegeix: "El nostre model de negoci es fonamenta en estratègies basades en associacions productives i contínues amb altres empreses i grups de recerca públics i privats a tots els nivells, des de la recerca bàsica fins a la venda de productes . Tenim una ferma creença en la força dels nostres recursos, però també sabem que el nostre creixement i èxit dependrà de les interaccions amb altres col·laboradors públics i privats de tot el món".