L’Instituto de Ganadería de Montaña (IGM), centre mixt del CSIC i de la Universitat de Lleó, acaba d'acreditar part dels laboratoris del Departament de Nutrició i Producció de Herbívors d'acord a la Norma Internacional ISO / IEC 17025:2005. D'aquesta manera, es converteix en un laboratori amb acreditació oficial per poder realitzar anàlisis de pinsos destinats a l'alimentació de bestiar.
Part del personal de l'IGM implicat en el proces d'acreditació. D'esquerra a dreta: Nuria Santos, Mercedes Alonso, Avelino Gómez de la Riva (Director de Qualitat ), Belén García, Gonzalo Hervás (Director Tècnic) i Ángel Herranz. Gonzalo Hervás, investigador del CSIC i director tècnic del laboratori acreditat, explica que es tracta d'un tipus de certificació necessari per poder controlar la traçabilitat d'un producte i garantir així el contingut nutricional de l'aliment. "En funció de la seva edat i del tipus de producció (lletera o càrnia), els animals necessiten un aliment o un altre". El més important, destaca aquest expert, és la quantitat de proteïna que han de consumir.
Els diferents pinsos tenen percentatges variables de proteïna, així com de fibra i altres elements nutricionals. Per això, és important per als ramaders o els fabricants de pinso garantir la font (que ha de ser vegetal, normalment soja) i la quantitat de proteïna present en un producte, el que es pot determinar a través del contingut de nitrogen en el pinso.
La investigació del Instituto de Ganadería de Montaña (IGM) se centra en espècies ramaderes, des de la nutrició animal fins a la producció i la sanitat d'aquests. En el marc concret de la nutrició animal i, específicament, al sector analític, l'única opció d'un laboratori per avalar i garantir uns resultats fiables, és l'acreditació d'acord amb la norma específica per a Laboratoris d'Assaig, ISO / IEC 17025: 2005. Per això, l'IGM es va posar en mans de l'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC), com a encarregada de coordinar i dirigir en l'àmbit nacional un sistema d'acreditació d'acord amb criteris i normes internacionals.
El procés d'acreditació d'aquests laboratoris va començar el febrer de 2009 i es va perllongar fins el 10 de juny, quan l'ENAC va atorgar finalment l'acreditació a aquests laboratoris, convertint-se així en el sisè laboratori del CSIC que aconsegueix aquest reconeixement internacional.
La tendència de la legislació europea relativa a seguretat i traçabilitat alimentària és la d'assegurar la producció d'aliments segurs. L'acreditació dels laboratoris del IGM, permet l'acceptació internacional de tots els resultats emesos sota la marca ENAC i ofereix tant a la indústria agroalimentària com al sector agroramader en general i a la comunitat científica en particular, una eina capaç de garantir la traçabilitat dels productes i les activitats de control de qualitat.
En els laboratoris del Departament de Nutrició i Producció de Herbívors del IGM es registren a la base de dades més d'un miler de mostres l'any provinents de diferents projectes i contractes d'I + D + i.
Per saber-ne més:
International Organization for Standardization
Europa - Seguridad alimentaria- Traçabilitat en alimentació animal