El Grup de Millora Genètica de Fruiters del Centro de Edafología y Biología Aplicada del Segura del CSIC desenvolupa programes de millora d'espècies del gènere Prunus per augmentar la productivitat, millorar l'adaptació a les condicions climàtiques o la resistència al virus de la sharka, entre d'altres.
El CSIC ha desenvolupat un dispositiu portàtil per assajar l'oxidació de l'oli i d'aliments que continguin lípids. El sistema permet simular condicions reals de transport i emmagatzematge, i determina l'estabilitat oxidativa de les mostres. Ara, els científics busquen empreses alimentàries interessades en la llicència del model d'utilitat.
Investigadors de l'Institut d'Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria han desenvolupat un sistema intel·ligent "AE-FishBIT" per monitorar el comportament dels peixos de criança. El dispositiu permet conèixer el grau de benestar de peixos en cultiu per millorar la producció.
Demostren que les plantes poden ser biofactories d’antifúngics que permeten la seva producció de manera sostenible, segura i econòmica. Els resultats d'aquesta investigació conjunta del CRAG, l’IBMCP i l’IATA, que podrien tenir un gran impacte en el sector agroalimentari i farmacèutic, apareixen a la revista Plant Biotechnology Journal.
El CSIC ha desenvolupat un mètode d'extracció de biocomponents d’espirulina, d’interès per la seva activitat anti-hipertensiva, anti-hiperlipidémica i antioxidant. El mètode i l’extracte obtingut tenen aplicació en la indústria alimentària, cosmètica o farmacèutica.
Científics del CSIC han desenvolupat un procediment per detectar al•lèrgens a partir de llavors de tramús en aliments processats i no processats, i per a controls de contaminació creuada. Té una alta especificitat ja que detecta rastres de diferents isoformes de les principals proteïnes al•lergèniques del tramús
SEAFOOD Tomorrow és un nou projecte del programa europeu Horizon 2020 adreçat al desenvolupament d'alternatives sostenibles per al sector del peix i marisc, tals com nous processos, nous productes o la millora de l'aqüicultura. Un grup del CSIC participa en el control de contaminants.
El ICMAB-CSIC i el Centre de Recerca en Agrigenòmica (CRAG) han desenvolupat i patentat un mètode per accelerar la curació de ferides en plantes. Basat en un biopolímer de cel·lulosa bacteriana, millora la formació de noves capes de cèl·lules i accelera el procés de curació. El mètode té interès per agro-empreses, per a la reproducció per esqueixos i similars.
L'Institut de Ciències del Mar (CSIC) forma part de PerformFISH, un nou projecte europeu del programa H2020 que se centra en el desenvolupament de la producció aqüícola, impulsada per les percepcions dels consumidors, mitjançant la integració de criteris innovadors que ajudin a garantir l'aqüicultura europea de l'orada i el llobarro.