01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Seafood Tomorrow, projecte europeu per al sector del peix i el marisc

SEAFOOD Tomorrow és un nou projecte del programa europeu Horizon 2020 adreçat al desenvolupament d'alternatives sostenibles per al sector del peix i marisc, tals com nous processos, nous productes o la millora de l'aqüicultura. Un grup del CSIC participa en el control de contaminants.


SEAFOOD Tomorrow desenvoluparà alternatives sostenibles i nous productes per al sector del peix i del marisc.SEAFOOD Tomorrow desenvoluparà alternatives sostenibles i nous productes per al sector del peix i del marisc.Es preveu que per al 2050 la població a nivell mundial haurà crescut fins al punt que es necessitarà doblar la producció d'aliments per cobrir la demanda. Assegurar que la producció i el consum d'aliments sigui sostenible ambiental i econòmicament és un dels reptes. Cap a aquest objectiu està orientat SEAFOOD Tomorrow, un nou projecte del programa europeu Horizon 2020, dirigit al desenvolupament de nous mètodes de processament i nous productes  per al sector del peix i marisc.

 

Per exemple, explica Ethel Elharrat, "es vol desenvolupar productes basats en peix que siguin més atractius i fàcils de consumir per als nens, o productes baixos en sal aptes per a hipertensos ...". També s'estudiarà el tipus d'informació que es necessita incloure en l'etiquetatge dels productes, perquè els consumidors estiguin ben informats dels ingredients o dels seus valors nutritius.

L'equip d'Ethel Eljarrat, a l'Institut de Diagnòsi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC, participa en el projecte. "El nostre paper és avaluar el contingut de contaminants en aquests aliments, bàsicament els retardants de flama bromats (PBDE) i els hidrocarburs aromàtics policíclics (PAH), i assegurar-nos que els nous mètodes de processament no comporten un increment en els nivells de contaminació" .

Per què els PBDE i no altres contaminants? "Perquè aquest projecte", diu Eljarrat, "és la continuació d'un altre projecte europeu ja finalitzat (Safeseafood) en el qual també vam participar i en aquell projecte es va confirmar que dels diferents contaminants avaluats, els que suposaven una major preocupació eren els PBDE, pels seus nivells i freqüència de detecció, així com per la toxicitat dels mateixos".

El projecte, finançat amb 7 milions d'euros per la UE, compta amb la participació de participen 35 socis de 16 països, i està coordinat per l'Instituto Português do Mar e da Atmosfera (IPMA).

Seafood Tomorrow http://seafoodtomorrow.eu/