Científics del CSIC i del CRSA italià han trobat i aïllat dues soques del bacteri làctic Pediococcus damnosus que milloren la fermentació del vi blanc i aconsegueixen augmentar l'aroma a mel i reduir l'acidesa.
Amb l'assistència de més de 60 participants, s'ha celebrat la Jornada "Científics de Plantes i Empreses de Base Tecnològica", concebuda com una trobada promoure la col·laboració público-privada en aquest sector.
El CSIC i la Universitat de València han generat anticossos per mesurar els fungicides boscalid, ciprodinil, pirimetanil i fludioxonil en aliments, i assegurar així que es compleixen els límits màxims de residus en productes agrícoles. Aquest grup de recerca pot obtenir anticossos a demanda per a la detecció de toxines en aliments.
Investigadors del CSIC i del Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària de Saragossa han identificat un component de la feromona de la llagosta Dociostaurus maroccanus, que causa greus destrosses en els cultius. Actualment s'estan realitzant proves de camp per poder usar-la com possible mètode de control contra la plaga.
Investigadors del CSIC, de la Universidad Autónoma de Madrid i l'Hospital de la Paz han desenvolupat una beguda funcional que combina vi sense alcohol i extracte de llúpol. Molt similar en el seu aspecte al vi, té propietats antioxidants, antiinflamatòries i, segons han mostrat assaigs in vivo, ajuda a reduir els triglicèrids. És una interessant alternativa per a la prevenció de les malalties cardiovasculars. Es busquen companyies interessades en el seu desenvolupament i comercialització.
L'ús d'biochar, un tipus de carbó vegetal, pot servir per reduir les emissions d'òxid nitrós, gas d'efecte hivernacle, i per aprofitar millor els fertilitzants. Investigadors del CSIC estudien el seu ús i han demostrat la seva efectivitat.
Agrasys, una spin-off del CSIC, ha presentat Tritordeum, un nou cereal que té l'acreditació d'espècie conreada natural i que arriba ara al mercat. Després de 30 anys de millora, el Tritordeum és un cereal amb bones característiques nutritives i agronòmiques (alta resistència a la sequera i les altes temperatures).
Científics, pimes i consumidors es reuniran en Innovacciones 360 º, un cicle de "networkings", per buscar un envàs alimentari adaptat a les necessitats del mercat.
El CSIC ha desenvolupat i patentat un procediment per extreure els compostos antioxidants de la pellofa del cafè, residu que s'obté després del torrat d'aquest. Els extractes obtinguts tenen altes quantitats de compostos bioactius, com àcid clorogènic i cafeïna, i tenen aplicacions a la cosmètica, alimentació i salut. Es busquen socis industrials interessats en el desenvolupament i la comercialització de la tecnologia.