01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Un projecte europeu contra el frau de l'oli d'oliva

El projecte OLEUM compta amb un pressupost de 5 milions d'euros i la col·laboració de 20 institucions, entre elles el CSIC, de 15 països. L'objectiu del projecte és verificar la qualitat dels olis i crear una xarxa internacional d'informació del producte.

Detectar i combatre els fraus i verificar la qualitat dels olis d'oliva són els objectius del projecte europeu OLEUM, en el qual col·labora l'Instituto de la Grasa del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). El projecte s'emmarca en el programa de la Unió Europea H2020 per lluitar contra el frau alimentari i s’ha posat en marxa aquest any, amb una dotació de 5 milions d'euros.

El consorci està format per 20 institucions de 15 països. En el projecte es desenvoluparan mètodes analítics basats en nous marcadors que permetin detectar els processos de desodorització de l'oli; descobrir les barreges il·legals entre oli d'oliva i un altre tipus d'olis vegetals, i controlar la qualitat.

OLEUM està coordinat per la Universitat de Bologna (Itàlia), compta amb la participació de dos grups del CSIC, tots dos presents en els organismes reguladors de l'oli d'oliva, de la Unió Europea i el Consell Oleíc Internacional.

Wenceslao Moreda, investigador del CSIC i representant de l'organisme en el consorci, dirigeix el grup que s'encarregarà de l'autenticitat dels olis mentre que el grup de Diego Luis García, també investigador del CSIC, treballarà en l'anàlisi sensorial. Ambdós són científics del Instituto de la Grasa del CSIC.