El laboratori de bioinformàtica i genòmica funcional del càncer del Centre de Recerca del Càncer, centre mixt del CSIC i la Universitat de Salamanca (USAL), ha dissenyat un predictor de risc per a pacients amb càncer de mama mitjançant tècniques de machine learning. Permet identificar els gens associats a la supervivència i el risc dels pacients. La viabilitat d'incorporar aquest nou test a la clínica oncològica és alta, ja que el cost d'elaboració és similar a altres tècniques rutinàries.
Los investigadores han logrado obtener una firma génica ligada a los biomarcadores moleculares medidos en la clínica de modo rutinario para el cáncer de mama, que permite un diagnóstico y una toma de decisiones más precisos.
A la pràctica mèdica és crucial el diagnòstic, és a dir, identificar la malaltia, però a més cal fer un pronòstic de com evolucionarà la malaltia de cada pacient. En els casos de càncer, el pronòstic indica l’esperança de remissió de la malaltia i la supervivència o el risc de recaiguda al llarg de la malaltia.
“El diagnòstic i el pronòstic depenen de la biologia del càncer i del teixit analitzat i varien molt entre els diferents tipus de càncer, encara que tots es recolzen en tècniques per a la detecció de diferents tipus de biomarcadors. Per tant, identificar-ne de nous a través de la investigació permet millorar el diagnòstic i pronòstic de les malalties i proporcionar un tractament més personalitzat i adequat per a cada pacient”, explica Javier De las Rivas, líder del laboratori responsable del nou disseny.
En concret, els investigadors han aconseguit obtenir una firma gènica lligada als biomarcadors moleculars mesurats a la clínica de manera rutinària (el receptor d'estrogen, el receptor de progesterona i el protooncogen HER2) per a pacients amb càncer de mama. Aquests biomarcadors són claus per determinar el tipus de tumor que té cada pacient i guien les decisions clíniques dels oncòlegs.
A més, aquesta firma gènica s'ha comparat amb les firmes incloses a les plataformes comercials Prosigna, que dóna servei als hospitals de Castella i Lleó, i Oncotype. La firma no només millora els resultats de les que ja existeixen, sinó que a més mostra criteris de com es fa el càlcul del risc, aspecte que no s'indica a les plataformes comercials. Una altra de les millores respecte a aquestes plataformes és que no es limita a assignar un risc al desenvolupament de càncer de mama, d'alt o baix, sinó que es fa una estimació de risc de zero a cent; per tant, aporta una informació molt més precisa. El predictor especifica la influència dels gens seleccionats i la seva associació amb els biomarcadors estàndard, és a dir, mostra la importància de cada gen a l'hora d'estimar-ne el risc.
El predictor especifica la influència dels gens seleccionats i la seva associació amb els biomarcadors estàndard, és a dir, mostra la importància de cada gen a l'hora d'estimar-ne el risc.
De las Rivas explica que “mitjançant aquesta investigació, el grup ha identificat un conjunt de gens biomarcadors per a una conjunt de 500 pacients aproximadament i, a més, els resultats han estat validats en un altre grup de grandària similar”. També assenyala que “l'avantatge sobre les plataformes comercials actuals és que la predicció de risc s'ha calculat associant-lo amb els biomarcadors tumorals estàndard, que són mesurats per histopatologia quan es fa un diagnòstic de càncer de mama”.
La viabilitat d'incorporar aquest nou test a la clínica oncològica és alta, atès que el cost per elaborar-lo és similar a altres tècniques rutinàries: suposa uns 3.000 €. A més, les millores que incorpora aquest nou test proposat pels investigadors del Centro de Investigación del Cáncer repercutirien positivament a la clínica, perquè calen més els criteris emprats en oncologia per triar un tractament o un altre, en funció del diagnòstic i pronòstic obtingut.
Contacte:
CIC Cáncer (USAL-CSIC) Comunicación