Ha estat desenvolupat per Marsi Bionics, empresa de base tecnològica sorgida del CSIC, amb la col·laboració estreta de 15 investigadors del CSIC i 30 professionals sanitaris de quatre hospitals. El prototip, que està pendent del marcatge CE previ a la seva comercialització, es pot utilitzar tant al domicili com a exteriors, i permetrà la integració de nens afectació de marxa. Es comercialitzarà en propers mesos.
El nuevo exoesqueleto personal, el día de su presentación en la sede del CSIC, el pasado 18 de febrero. Imagen: CSIC.
S'han presentat els primers resultats d'Explorer, un ambiciós projecte de recerca i desenvolupament que cerca crear el primer conjunt d'exoesquelets d'ús domèstic. El prototip és un exoesquelet infantil d'ús personal que es podrà utilitzar tant al domicili com a exteriors, i permetrà la integració de nens afectació de marxa.
Aquest avenç és fruit de la col·laboració entre Marsi Bionics, el CSIC i quatre hospitals (Hospital Universitari La Paz, Hospital Universitari 12 d'Octubre, Hospital Infantil Universitari Nen Jesús i Hospital General Universitari Gregorio Marañón), amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats a través del PERTE per a la Salut de Vanguardia.
Marsi Bionics ja havia aconseguit desenvolupar, en col·laboració amb el CSIC, l'exoesquelet pediàtric ATLAS 2030, el primer del seu tipus al món, però d'ús exclusivament clínic. Explorer neix de la demanda dels mateixos nens que demanaven poder disposar d'un exoesquelet a casa seva. El nou exoesquelet permet fer aquest pas i traslladar la tecnologia a entorns quotidians, cosa que permetrà que nens amb mobilitat reduïda puguin caminar a casa, a l'escola o al carrer.
Així ho ha destacat Elena García Armada, CEO de Marsi Bionics i una de les científiques més reconegudes del nostre país, a la presentació del prototip. Armadas ha destacat la importància de desenvolupar tecnologia amb impacte social, però també de fer-la accessible. “Per encoratjar la innovació i promoure aquesta inversió que no deixi fora de joc avenços que podrien canviar el món, és fonamental el suport i el finançament públic”.
Aquest desenvolupament ha estat possible gràcies a una inversió total de 2,2 milions d’euros procedents dels Fons Europeus Next Generation EU. Marsi Bionics ha rebut 903.313 euros mitjançant el CDTI, mentre que el CSIC ha comptat amb 789.303 euros de l'Institut de Salut Carles III. Els Hospitals de la Comunitat de Madrid que pertanyen al SERMAS que han format part del consorci que ha desenvolupat el prototip han rebut 664.072 € d'aquests fons.
EXPLORER és un exemple de l'impacte positiu dels fons europeus a la sanitat ia la vida de les famílies. No és només un avenç tecnològic, diuen els seus desenvolupadors, sinó que serà una solució real per a nens amb mobilitat reduïda.
Aquest dispositiu està encara en fase de prototip i pendent del marcatge CE, un pas obligat i previ a la seva comercialització. Ha estat presentat a la seu del CSIC a Madrid, amb l'assistència de Raquel Yotti, comissionada del PERTE per a la Salut de Vanguardia; Eloísa del Pino, presidenta del CSIC; Olga Arroyo, cap del Servei de Rehabilitació de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón i presidenta de la Societat Espanyola de Rehabilitació Infantil, i Elena García Armada, CEO de Marsi Bionics.
El dispositiu evoluciona amb el creixement propi del nen, abastant un rang d'edat aproximat des dels 2 fins als 17 anys
Un niño camina con el exoesqueleto Explorer en el exterior. Imagen: Marsi Bionics
Quatre motors imiten els músculs humans
El nou exoesquelet personal compta amb quatre motors que imiten el funcionament natural del múscul i dues maneres de funcionament: una manera d'intenció de moviment, on l'exoesquelet completa la força de l'usuari per avançar en la marxa; i el mode automàtic, on el moviment és constant a la velocitat seleccionada. També incorpora un seient automàtic que transforma el dispositiu en una cadira de descans integrada, cosa que facilita l'ús continu i la comoditat del nen.
El dispositiu evoluciona amb el creixement propi del nen, abastant un rang d'edat aproximat des dels 2 fins als 17 anys. El seu ús en exteriors afavorirà no només la rehabilitació, sinó també la inclusió i la participació en activitats diàries, com ara jugar al parc, moure's per la ciutat o participar de l'oci en família amb més autonomia.
Per al desenvolupament d'aquest exoesquelet, uns 30 investigadors dels hospitals participants, tots ells de la Comunitat de Madrid, han treballat estretament amb les famílies i amb els enginyers de Marsi Bionics.
Olga Arroyo, cap del Servei de Rehabilitació de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón i presidenta de la Societat Espanyola de Rehabilitació Infantil, ha indicat que “s'ha fet un treball especialment enfocat a la realització d'un assaig clínic per garantir la seguretat i eficàcia del dispositiu. Gairebé 50 famílies han participat activament en sessions, tant al seu domicili com a exteriors. L'objectiu és apropar les darreres tecnologies a l'entorn proper del nen, afavorint-ne la participació”.
El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha estat un pilar fonamental del projecte. Amb un equip de 15 investigadors del Centro de Automática y Robótica (CAR-CSIC-UPM), ha aportat la seva experiència en robòtica aplicada a la salut. Ha aportat les bases científiques per al desenvolupament i la validació clínica del dispositiu que en permetrà la comercialització en els propers mesos. Aquest projecte marca una fita en la manera com s'aborda la rehabilitació de la marxa a tot el món.