El CSIC ha desenvolupat un sistema per a l'avaluació no destructiva de components i materials, mitjançant ultrasons capaç d'obtenir, en temps real, imatges tridimensionals autoenfocades fins i tot si es tracta de materials compostos (composites) de geometria complexa. És especialment útil per a la inspecció de composites i té aplicació als àmbits de l'aeronàutica, l'automoció d'altes prestacions i similars.
El sistema utilitza arrays matricials juntament amb algorismes robustos d'autoenfocament i composició ultraràpida d'imatge, que suposen un nou paradigma en els sistemes automàtics d'inspecció per ultrasons.
Les principals limitacions dels actuals sistemes automàtics d'inspecció per ultrasons en immersió són la necessitat de conèixer amb precisió la geometria del component, definir una trajectòria controlada i precalcular els retards de focalització.
Cal fer calibratges manuals molt sovint, i cal estar molt pendent de les variacions al medi en què es troba la peça a inspeccionar, que normalment s'analitza submergides.
Aquest procés de planificació és complex i costós, i s'ha de repetir per a cada component nou a inspeccionar.
Un equip de l'Institut de Tecnologies Físiques i de la Informació Leonardo Torres Quevedo (ITEFI) CSIC ha desenvolupat un sistema que permet realitzar tot aquest procés automàticament. Això millora significativament la qualitat, flexibilitat i productivitat dels sistemes d'inspecció actuals per ultrasons en immersió, fins i tot si es tracta de components fets amb materials compostos (composites).
El sistema utilitza arrays matricials juntament amb algorismes robustos d'autoenfocament i composició ultraràpida d'imatge, que suposen un nou paradigma en els sistemes automàtics d'inspecció per ultrasons. El sistema pot dirigir el feix ultrasònic en qualsevol direcció, té un mètode innovador per detectar automàticament la superfície a cada tret i per calcular les lleis focals i la generació de la imatge en temps real.
Això permet minimitzar el treball de planificació i obtenir sistemes tolerants a desalineaments i canvis de geometria al component, en temps real ia altes velocitats d'inspecció (amb velocitats lineals de fins a 500 mm/s, en funció de la mida de la imatge a generar) .
És ideal per a la inspecció de components petits i mitjans de geometria complexa, que actualment s'inspeccionen de manera manual i sense registre.
L'equip de recerca cerca ara empreses interessades en la llicència de la patent per a la comercialització del sistema i la seva aplicació industrial.
Contacte:
Marc Escamilla Nacher
Departament de Transferència de Coneixement
Delegació Institucional
de la Comunitat Valenciana - CSIC
Tel.: (+34) 961 612 995
E-mail: