Investigadors del CSIC han participat en el desenvolupament d'uns apòsits bicapa per afavorir la cicatrització de ferides compromeses i úlceres, especialment en pacients amb diabetis, ancians o amb reduït reg sanguini. El producte ja ha estat patentat, i es busquen empreses interessades en llicenciar la patent o continuar amb el desenvolupament.
Inmunohistoquímica que muestra como en la herida tratada con los apósitos (izquierda) se han reconstruido más vasos sanguíneosEl Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en col•laboració amb la Fundació Rioja Salut (FRS) i la Universitat d'Alcalá de Henares (UAH) han desenvolupat uns apòsits bicapa dissenyats per tractar i afavorir la cicatrització de ferides compromeses i úlceres, especialment en pacients amb diabetis, de la tercera edat o amb reduït reg sanguini. El apòsit, pensat per ser usat en hospitals o ambulatoris, està constituït per almenys dues capes biofuncionalitzades formades per polímers biocompatibles, biodegradables i reabsorbibles que serveixen com a suport i permeten l'alliberament controlat dels compostos actius.
En els processos de cicatrització de ferides és ben coneguda l'activitat d'alguns compostos cicatritzants. Compostos angiogens, que estimulen la formació de vasos sanguinis nous a partir dels preexistents; reepitelizants, que regeneren ràpidament els teixits danyats; o antimicrobians.
La capa interna de l’apòsit està formada per un hidrogel impregnat amb un pèptid derivat de la proadrenomedulina, un compost conegut per les seves propietats angiogèniques, reepitelitzants i antimicrobianes. La capa externa es de poliuretà i conté bemiparina encapsulada en nanopartícules. Aquestes últimes estan fetes d’un polímer o copolímer biodegradable. La bemiparina és un anticoagulant que actua com a modulador trombòtic i reestenòtic.
El sistema desenvolupat permet la dosificació seqüencial i controlada dels dos components actius permetent així una efectiva revascularització i cicatrització de ferides compromeses. Afavoreix la cicatrització de la ferida per un procés d'epitelització, disminuint la contracció de la ferida. Té, a més, unes propietats mecàniques adequades: que permeten mantenir la integritat de l'apòsit durant el procés de dosificació seqüencial dels principis actius.
Pot incorporar altres capes com ara bé una d’adhesiva per fixar l’apòsit. També es poden afegir un o més agents actius addicionals a una de les seves capes com ara antibiòtics, antiinflamatoris o factors de creixement, entre altres.
Més informació:
Patricia Thomas Vielma
Gestor de Transferencia de Conocimiento
Instituto de Ciencia y Tecnología de Polímeros (ICTP)
Tel.: (+34) 91 561 34 41