Investigadors del CSIC han patentat un bacteri intestinal (Christensenella minuta) amb aplicacions terapèutiques per tractar els trastorns de l'estat d'ànim, com la depressió i l'ansietat. La tecnologia, desenvolupada per un equip de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC), ja ha estat llicenciada a LNC Therapeutics, empresa biotecnològica francesa especialitzada en la investigació i desenvolupament de medicaments en l'àrea del microbioma intestinal.
Nombrosos estudis suggereixen que la microbiota intestinal participa en la regulació de l'eix cervell-intestí. Imatge: Pixabay.La investigació sobre el sistema de comunicació bidireccional mitjançant el conegut com a eix intestí-cervell és un camp de recerca en creixement. S'ha demostrat que l'intestí afecta el cervell, i viceversa, a través de rutes immunològiques, endocrines i neurals", assenyala Yolanda Sanz, investigadora de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC). Sanz està al front de l’equip que ha desenvolupat la tecnologia.
"Nombrosos estudis suggereixen que la microbiota intestinal participa en la regulació d'aquest eix i podria exercir una funció important en trastorns que afecten el cervell com les malalties neurodegeneratives i psiquàtriques, incloent les alteracions de l'estat d'ànim. Aquesta evidència ofereix nous i prometedors enfocaments terapèutics per fomentar la salut mental", afegeix Sanz.
Els bacteris de la família Christensenellaceae són components rellevants de la microbiota intestinal d'individus sans, i prometen ser una important font de tractaments innovadors. "El seu ús s'està explorant per al tractament de malalties cròniques, com l'obesitat i les seves comorbiditats metabòliques i, com a novetat en aquest cas, per al tractament dels trastorns de l'estat d'ànim", indica Sanz.
L'acord amb LNC Therapeutics permetrà a aquesta empresa continuar l'avanç en la investigació, fabricació i comercialització a tot el món de la teràpia desenvolupada per al tractament de trastorns com la depressió i l'ansietat.
"L'aliança amb LNC Therapeutics ens permetrà avançar més ràpidament en el descobriment dels mecanismes pels quals el bacteri de Christensenella patentada exerceix un efecte antidepressiu i ansiolític per rutes endocrines i neurals", afirma Sanz.
Aquesta patent és fruit dels resultats del projecte europeu MyNewGut, coordinat per la doctora Sanz, i en el qual han col·laborat investigadors de l'equip, com Ana Agustí, que han estat claus en el desenvolupament de la patent. El projecte MyNewGut ha permès generar un biobanc de bacteris intestinals humans, que constitueix un valuós material biològic que estan explorant per a la seva potencial aplicació per combatre altres patologies, com l'obesitat i les seves complicacions metabòliques (com la síndrome metabòlica i la diabetis). Aquestes troballes podrien tenir una rellevància important en el futur de la nutrició i la pràctica clínica.
CSIC Comunicació