Ha arribat al mercat un nou test serològic d'anticossos de Covid-19 amb una fiabilitat propera a el 100%, desenvolupat pel CSIC en col·laboració amb els hospitals de La Princesa i La Paz, i produït per l'empresa biotecnològica espanyola Immunostep.
El test, que ja es comercialitza, es basa en proteïnes de virus que no s'havien usat en diagnòstic i que generen una forta producció d'anticossos.
El test detecta tres tipus d'anticossos i permet identificar les persones que han estat en contacte amb el coronavirus i s'han immunitzat. És una eina molt útil per dissenyar una estratègia de vacunació eficient de la població, atès que permet distingir quines persones han generat resposta a la vacuna d'aquelles que s'han contagiat i responen davant el virus complet.
El test es presenta en format kit ELISA amb tots els reactius per revelar la presència d'anticossos en la sang del pacient. Es realitza en laboratori i ofereix resultats en unes dues hores. Ha estat patentat a través de la Vicepresidència Adjunta de Transferència de el Coneixement del CSIC i ha estat llicenciada a l'empresa Immunostep.
"La principal novetat del test és que es basa en proteïnes virals que fins ara no s'havien estudiat per emprar-les en diagnòstic", explica Mar Valés, investigadora del Centre Nacional de Biotecnologia del CSIC (CNB-CSIC), que ha co-liderat el treball de recerca.
Una proteïna per capturar anticossos
"Hem descobert que la proteasa, una proteïna que fabrica el virus durant la infecció, pot exercir com a antigen. Els pacients generen anticossos que es poden detectar en mostres de sang", afegeix. El disseny per fabricar la proteasa ha estat dirigit per l'investigador Hugh Reyburn, del CNB-CSIC. Un cop purificada, aquesta proteïna s'utilitza per capturar els anticossos contra el coronavirus que conté el sèrum de l'individu que ha passat la malaltia i ha desenvolupat la immunitat. El resultat es visualitza a través d'un canvi de color.
El kit s’ha provat en un assaig que es publica a la revista Journal of Immunology. Els resultats mostren que, combinat amb altres antígens de coronavirus comunament utilitzats, i que també s'han produït al CNB-CSIC pels grups de Hugh Reyburn i José María Casasnovas, el test permet identificar tots els individus que han desenvolupat immunitat enfront del coronavirus.
"El test és extremadament sensible, i la combinació d'un nou antigen amb les immunoglobulines IgG i IgA permet tenir la detecció d'anticossos pràcticament des de l'inici dels símptomes", indica Ricardo Jara, conseller delegat de Immunostep. "Donada la seva alta sensibilitat, creiem que serà una eina molt potent en aquesta etapa de vacunació que vam començar ara", afegeix.
"Aquest test permet fer un estudi més ampli de la resposta immunològica d'anticossos enfront de virus", indica Eduardo López, coordinador del departament d'immunologia de l'Hospital Universitari de La Paz, a Madrid. "És possible veure la resposta a anticossos enfront de més proteïnes de les que habitualment s'inclouen en la majoria dels test, inclosa la troballa del grup del CSIC, que és aquesta proteïna (la proteasa), que genera resposta a anticossos", afegeix . "Per això creiem que aquest test és més versàtil que altres que ja estan disponibles".
Detecció qualitativa i quantitativa
Els tests de diagnòstic de virus es divideixen en dos grans tipus: els que fan una detecció directa o indirecta. Mentre que les proves PCR detecten el material genètic de virus i els tests d'antígens detecten proteïnes de la superfície de virus (detecció directa), els test d'anticossos detecten les proteïnes generades pel sistema immunitari en resposta a la infecció pel coronavirus (detecció indirecta).
Aquest nou test no només detecta la presència o absència de tres tipus d'anticossos sinó també la seva concentració. "El nou test permet identificar tres tipus d'anticossos, anomenats immunoglobulines: la IgM, o immunoglobulina M, és la primera que es genera després de la infecció, generalment als cinc o sis dies després de l'inici dels símptomes, i indica que l'organisme està començant a respondre a la malaltia i que la infecció pot estar activa (i el pacient ser encara contagiós); la IgG, o immunoglobulina G, es produeix en un moment més avançat i perdura diverses setmanes o mesos, de manera que serveix per saber si una persona ha patit la malaltia en el passat; i la IgA, o immunoglobulina A, que apareix quan el virus es troba a les mucoses ", assenyala l'investigador José Miguel Rodríguez Frade, del CNB-CSIC, que ha co-dirigit el treball.