01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Vols rebre les novetats?

Aqui pot suscriure's al nostre butlletí en CATALÀ. Si us plau, ompliu l'àrea de negoci o d'interès, i la vostra adreça d'email:

Una spin-off crea el primer 'provador' per detectors de radiació

Alibava Systems, una spin-off formada per investigadors de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, de l'Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV) a València, i de la Universitat de Liverpool (Regne Unit), han creat el primer 'provador' per detectors de radiació.

 

: Un dels dispositius desenvolupats per Alibava Systems.: Un dels dispositius desenvolupats per Alibava Systems.El cor d'instal•lacions com els acceleradors de partícules del LHC del CERN o l'ALBA , a Barcelona, o de sistemes de medicina nuclear diagnòstica amb radiotraçadors, tenen quelcom  en comú: detectors de radiació. Els detectors de radiació són àmpliament usats en el camp de la investigació i en la biomedicina, però, ara per ara, no existeix un sistema que permeti provar i avaluar de forma relativament senzilla com funcionaran.

Això és el que ha fet Alibava Systems, una spin-off formada per investigadors de tres centres de recerca: l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques, l'Institut de Física Corpuscular (CSIC-UV) a València , i de la Universitat de Liverpool (Regne Unit). El seu nom és, de fet, un acrònim de les tres ciutats on es troben els centres: A-Li-Ba-Va.

Els científics han creat un sistema de lectura compacte , un "provador" que permet avaluar el funcionament d'un detector de radiació ionitzant i predir la seva vida útil.

Els científics han creat un sistema de lectura compacte , un "provador" que permet avaluar el funcionament d'un detector de radiació ionitzant i predir la seva vida útil. "No existia res semblant fins ara al mercat, explica Manuel Lozano , professor d'investigació del CSIC i un dels fundadors d’Alibava Systems. "Fins ara, en el cas que algú de l'àrea volgués mesurar els detectors de radiació, es necessitava comprar els components per separat, muntar-los un mateix i dedicar a això una inversió de desenes de milers d'euros".

El sistema desenvolupat per la spin-off , que té la seu al viver del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona, s'està aplicant de moment en l'àmbit de la física de partícules (acceleradors). Però es pot aplicar també, en les seves diferents versions, per avaluar els detectors usats en sistemes de diagnòstic mèdic, o els que s'incorporen en els satèl•lits espacials. L'empresa també ha desenvolupat un sistema de lectura conjunt amb un detector de radiació per als estudiants de Física.

Web de Alibava Systems: http://www.alibavasystems.com/index.php