Un equip de l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició (ICTAN-CSIC) de Madrid i de la Universitat d'Almeria està estudiant solucions viables i no contaminants per conservar millor el raïm de taula i que puguin ser aplicats de forma senzilla en els processos de postcollita.
Raïms. Pixabay
El raïm de taula ha tingut un important increment de consum en els últims anys a escala mundial. Molt apreciat per la seva qualitat organolèptica i nutricional, té però una elevada susceptibilitat a fongs, floridura i pèrdua d'aigua, que dóna lloc a altres alteracions.
En un treball publicat a la revista Plant Physiology and Biochemistry, l'equip d'investigadores ha aconseguit confirmar que l'aplicació de dos tractaments gasosos, no contaminants, amb 20% de CO2, realitzats durant 3 dies a l'inici i a la meitat de la conservació del raïm de taula a 0ºC, mantenen la qualitat del raïm, en concret de la varietat Autumn Royal.
Així mateix, han observat que al final del procés, tot just abans que el raïm arribi al consumidor, els fruits presenten nivells més alts de flavonoides, com ara antocians i flavonols, compostos amb conegudes propietats beneficioses per a la salut.
Si bé la conservació a 0º C és la tecnologia més utilitzada en la postcollita del raïm de taula, durant la mateixa té lloc un deteriorament dels raïms, així com la pèrdua de compostos beneficiosos per a la salut.
En aquest treball es posa de manifest que es pot mantenir la qualitat fisiològica i nutricional durant la conservació a baixes temperatures mitjançant l'aplicació de tractaments no contaminants, el que permet que els fruits arribin als consumidors amb totes les seves propietats organolèptiques després d'un mes.
A més, han comparat l'aplicació del tractament gasós una o dues vegades, i han observat que amb un sol cop el resultat és efectiu, si bé l'aplicació del tractament una segona vegada millora els resultats, que es tradueixen en una millora de la qualitat dels raïms.
Article de referència:
Irene Romero, Irene Domínguez, Noemia Morales-Diaz, M. Isabel Escribano, Carmen Merodio, M. Teresa Sanchez-Ballesta, 'Regulation of Flavonoid biosynthesis pathway by a single or dual short-term CO2 treatment in black table grapes stored at low temperature ', Plant Physiology and Biochemistry Volume 156, November 2020, Pages 30-38 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0981942820304459?via%3Dihub