01052025
Darrera actualització: 29/04/2025 9:04

Neteja d'obres d'art mitjançant llum i sense dissolvents

El CSIC i la Universitat de Bolonya han desenvolupat un mètode per a l'eliminació del carbonat de calci a la superfície d'obres d'art, mitjançant el tractament amb una font de llum a una longitud d'ona específica. Es busquen empreses interessades en el desenvolupament i explotació comercial de la tecnologia.

Aquest mètode per eliminar els cristalls de carbonat de calci es pot aplicar a pràcticament qualsevol tipus d'obra i material: pintures, frescos, gravats, mosaics, escultures o monuments, entre d'altres.Aquest mètode per eliminar els cristalls de carbonat de calci es pot aplicar a pràcticament qualsevol tipus d'obra i material: pintures, frescos, gravats, mosaics, escultures o monuments, entre d'altresLes obres d'art estan sotmeses constantment a un deteriorament a causa principalment de la inestabilitat dels materials, les sals solubles en aigua, la humitat, les condicions de temperatura, els contaminants atmosfèrics i l'acció biològica.

Una de les conseqüències més habituals és la formació no desitjada de cristalls de carbonat de calci, que normalment es formen en punts molt petits de les obres d'art. Per evitar la degradació de l'obra d'art, cal eliminar aquests precipitats de carbonat de calci. Un mètode habitual per fer-ho és l'ús de dissolvents o barreges de dissolvents. Són efectius però sovint també són tòxics.

El procediment desenvolupat per l'Instituto Andaluz de Ciencia de la Tierra del CSIC i la Universitat de Bolonya permet dissoldre el carbonat de calci cristal·litzat de manera precisa i segura. Es pot aplicar pràcticament a qualsevol tipus d'obra i material: pintures, frescos, gravats, mosaics, escultures o monuments, entre d'altres.

Atès que el carbonat de calci es dissol quan està en condicions que presenten un pH inferior a 4, el mètode combina un tractament per disminuir de forma controlada el pH per, a continuació, irradiar els cristalls de carbonat de calci amb una font de llum a una longitud d'ona específica (pot ser un llum incandescent, un llum de descàrrega de gas o un díode emissor de llum). Per disminuir el pH es fa servir una barreja formada per un generador de fotoàcids i un sensibilitzador.

El mètode suposa una millora significativa del procés de neteja perquè permet estendre el rang de longitud d'ona d'irradiació, permetent l'ús de llum visible (400 nm-700 nm) i redueix el temps d'irradiació (de 5 a 15 minuts).

El CSIC ha sol·licitat la patent europea amb possibilitat d'extensió internacional i actualment està buscant empreses interessades en el desenvolupament i l'explotació comercial de la tecnologia.

Contacte:

José Ramón Domínguez Solís
Vicepresidència Adjunta de Transferència
del Coneixement -  CSIC
Tel.: 954232349 ext. 540030
Mail: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.